8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91
Soru: Aşağıda verilen Misakımillî kararlarının başlarındaki rakamları tablodaki ilgili boşluğa yazınız. (Bir rakamı birden fazla kullanabilirsiniz.)
1) Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandığı sırada işgal edilmemiş olan bölgelerin tümü ayrılmaz bir bütündür.
2) İşgal atındaki Arap halkları, özgürce verecekleri oylarla kendi geleceklerine kendileri karar vermelidir.
3) Kendi istekleriyle ana vatana katılmış olan Kars, Ardahan ve Batum için gerekirse tekrar halk oylaması yapılabilir.
4) Batı Trakya’nın durumu, orada yaşayan halkın serbestçe verecekleri oylarla belirlenmelidir.
5) İstanbul şehri ve Marmara’nın güvenliği sağlanmalıdır. Boğazlar’ın dünya ticaretine açılmasına Osmanlı Devleti ile ilgili devletler birlikte karar vereceklerdir.
6) Tam bağımsızlığın sağlanabilmesi için millî ve ekonomik gelişmemizi engelleyen her türlü siyasi, adli ve mali sınırlamalar kaldırılmalıdır.
7) Azınlıkların hakları, yabancı devletlerdeki Müslümanların da aynı haklardan yararlanmaları şartı ile tanınacak ve sağlanacaktır.
- Cevap:
D) Mustafa Kemal askerlik görevinden istifasını Nutuk’ta şöyle ifade etmiştir:
“Durumu, ordulara ve ulusa kendim bildirdim. O günden sonra resmî görev ve yetkiden ayrılmış olarak yalnız milletin sevgisine, şefkat ve cömertliğine güvenerek onun bitmez verim ve güç kaynağından esin ve kuvvet alarak vicdan görevimizi yapmaya devam ettik.”
(M. Kemal Atatürk, Nutuk, s.65)
Soru: Mustafa Kemal’in sözlerinde geçen “vicdan görevimiz” dediği görev ne olabilir? Kısaca yazınız.
- Cevap: Vatanın bütünlüğünün ve bağımsızlığının korunması
Soru: Aşağıda Büyük Millet Meclisindeki milletvekillerinin meslekleri hakkında bilgi verilmiştir. Bu durumun ilk meclise sağlayacağı katkılar neler olabilir? Birkaç cümleyle açıklayınız.
- Cevap: Demokratik bir meclis olduğu anlaşılır. Pek çok kesimden temsilci kimselerin gelmesi daha detaylı ve ülke geleceğiyle ilgili daha kapsamlı kararlar alınmasını sağlar. Kamuoyunun fikir ve istekleri daha kapsamlı iletilmiş, millî iradenin meclise daha etkili yansıması sağlanmış olur.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.