

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 87

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 87 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 87
I. Dünya Savaşı’ndan sonra toplanan Paris Barış Kon- feransı’nda, savaşı kaybeden devletlerle yapılacak barış antlaşmalarının şartları belirlendi. Osmanlı Devleti dışındaki devletlerle antlaşmalar imzalandı. Anadolu’da işgal devletlerine karşı Türk halkının direnişe başlaması ve İtilaf Devletlerinin Osmanlı topraklarını paylaşma konusunda aralarında görüş ayrılığı yaşamaları Osmanlı Devleti’yle imzalanacak barışı geciktirmiştir. Millî Mücadele hareketinin gittikçe güçlenmesi, Misakımillî’nin ilan edilmesi ve Ankara’da Büyük Millet Meclisinin açılmasından rahatsız olan işgal devletlerini harekete geçirdi. İtilaf Devletleri 18-26 Nisan 1920 tarihlerinde İtalya’da San Remo Konfe- ransı’nı topladılar. Burada Osmanlı Devleti’yle imzalanacak olan barış antlaşmasının esaslarını belirlediler. Ancak Osmanlı heyetinin fikrini almadılar. Hazırlanan antlaşma taslağını Paris’e davet edilen Tevfik Paşa başkanlığındaki Osmanlı heyetine bildirdiler. Tevfik Paşa, bağımsızlık ve devletin hükümranlık hakları ve ülke bütünlüğüyle asla bağdaşmayan bu antlaşma şartlarmm kabul edilemeyeceğini hükûmete bildirdi.
İtilaf Devletleri, barış şartlarını zorla kabul ettirmek amacıyla İngilizlerin desteğindeki Yunan kuvvetlerini Milne Hat- tı’ndan genel saldırıya geçirdiler. Yunan ordusu 22 Haziran 1920 tarihinden itibaren Nazilli, Balıkesir, Bursa, İzmit, Uşak,
Alaşehir ve Edirne’yi işgal etti. İngilizler,
Mudanya ve Bandırma’ya asker çıkardı.
Yaşanan bu gelişmeler üzerine Saltanat Şurası toplandı. Padişah Vahdettin ve Sadrazam Damat Ferit Paşa da toplantıda yer aldı. Görüşmeler sonucunda Topçu Feriki (Korgeneral) Rıza Paşa dışındaki şura üyeleri antlaşmanın kabul edilmesine karar verdiler. Hâdi Paşa, Rıza Tevfik ve Reşat Ha- lis’ten oluşan Osmanlı heyeti Paris’e giderek 10 Ağustos 1920’de Sevr Antlaşması’nı imzaladı (Görsel 2.56). Sevr Antlaşması, 433 maddeden oluşmakta ve oldukça ağır şartlar taşımaktaydı. Antlaşmanın bazı maddelerine birlikte göz atalım:
Soru: Osmanlı Devleti’ni, Sevr Antlaşması’nı imzalamaya zorlayan sebeplerler nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı’ndan mağlup olarak çıkmış ve işgal güçlerinin baskısı altına girmişti. Ordusu zayıflamış, ekonomik olarak iflas etmiş ve halkın morali bozulmuştu, bu sebeplerle İtilaf Devletlerinin ağır baskısı sonucunda Sevr Antlaşması’nı imzalamaya zorlanmıştır.
Soru: İtilaf Devletlerinin Sevr Antlaşmasıyla azınlıklara geniş haklar vermelerinin amaçları neler olabilir? Tartışınız.
- Cevap: İtilaf Devletleri, Sevr Antlaşması ile Osmanlı Devleti’ni zayıflatmak ve parçalamak amacıyla azınlıklara geniş haklar vermiştir. Bu yolla, azınlıkların Osmanlı’ya karşı ayaklanmalarını teşvik etmek ve bölgedeki çıkarlarını koruyacak bağımsız devletler kurulmasını hedeflemişlerdir.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum