Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84

Büyük Millet Meclisi, Millî Mücadele’yi yönetirken birçok zorluk ve maddi imkânsızlıkla karşı karşıya kaldı. Savaş ve işgal ortamının getirdiği otorite boşluğu ve asayişsizlik birçok soruna ortam hazırladı. Meclisin bu süreçte en fazla uğraşmak durumunda kaldığı sorun iç ayaklanmalar oldu. Anadolu’da Mustafa Kemal Paşa’nın liderliğinde işgal devletlerine karşı Millî Mücadele hareketi başladı. Bu hareketin giderek güç kazanması ve Ankara’da BMM’nin açılması başta işgal kuvvetlerini ve İstanbul Hükûme- ti’ni rahatsız etti. Millî Mücadele hareketine ve Büyük Millet Meclisi Hükûmeti’ne karşı düşmanca tavırlar halkın bir bölümünü olumsuz etkiledi. Türk milletinin bağımsızlık savaşına giriştiği bir ortamda büyük zaman kaybı ve kaynak israfına yol açan ayaklanmaların nedenlerine birlikte bakalım:

• İtilaf Devletleri’nin özellikle İngilizlerin Anadolu ve Boğazlar üzerindeki emelleri.
• İşgaller karşısında tam bağımsızlığa olan inancını ve heyecanını kaybetmiş bazı çevrelerin manda ve himaye gibi fikirleri kurtuluş yolu olarak görmeleri.
• İtilaf Devletleri ve Damat Ferit Hükûmetinin Anadolu insanını Büyük Millet Meclisine karşı kışkırtmaları.
• Bazı Kuvâ-yı Millîye liderlerinin düzenli ordunun kurulması sürecinde kişisel çıkarları nedeniyle devlet otoritesi altına girmek yerine başına buyruk hareket etmek istemeleri. * •
• Azınlıkların işgal devletlerinden destek alarak bağımsız devlet kurmak için çalışmaları (Görsel 2.54).
• İstanbul Hükûmeti ve işgalcilerin Anadolu insanı üzerinde kara propaganda yapmaları, Millî Mücadele’yi destekleyenleri düşman ve asi ilan etmeleri.
• Anadolu insanının dinî duygularının istismar edilmesi.
Tüm bu nedenler ve kışkırtmalar sonucu Büyük Millet Meclisi Hükûmetine karşı ülkenin farklı bölgelerinde onlarca ayaklanma çıktı (Harita 2.5). İstanbul Hükûmeti, ayaklanmaları daha etkili hâle getirmek için Şeyhülislam Dürrizade Abdullah Efendi’ye fetva yayımlattı. Fetvada Mustafa Kemal ve Millî Mücadele taraftarları vatan haini ve din düşmanı ilan edildi. Bu fetvalar İtilaf Devletleri uçaklarıyla tüm Anadolu’ya dağıtıldı. Meclis, yeni devletin örgütlenmesi ve işgallere karşı alınacak tedbirler üzerinde çalışırken Anadolu’da ortaya çıkan ayaklanmalarla uğraşmak zorunda kaldı. Büyük Millet Meclisine karşı bu ayaklanmalar Kuvâ- yı Millîye birliklerinin yardımı ve mevcut düzenli askerî birlikler tarafından bastırıldı.

Soru: Büyük Millet Meclisine karşı çıkarılan ayaklanmalarda hangi grup veya çevrelerin etkisi vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Büyük Millet Meclisine karşı çıkarılan ayaklanmalarda İtilaf Devletleri, özellikle İngilizlerin kışkırtmaları, Damat Ferit Hükûmeti’nin faaliyetleri ve azınlıkların bağımsız devlet kurma çabaları etkili olmuştur. Ayrıca, bazı Kuvâ-yı Millîye liderlerinin kişisel çıkarları ve İstanbul Hükûmeti’nin kara propagandası da ayaklanmalarda önemli rol oynamıştır.

Soru: Büyük Millet Meclisi Hükûmetine karşı ayaklanmaların yaşanmadığını varsayınız. Bu durumun Millî Mücadele’nin gidişatına etkisi nasıl olurdu? Tartışınız.

  • Cevap: Eğer ayaklanmalar yaşanmamış olsaydı, Millî Mücadele daha hızlı ilerleyebilir ve meclis, kaynaklarını doğrudan işgal güçlerine karşı kullanabilirdi. Zaman ve kaynak israfı yaşanmadığı için bağımsızlık mücadelesi daha az zorlukla karşılaşır ve Türk milletinin birliği daha güçlü olurdu.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum