

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 81

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 81
İstanbul’un işgalini ve şehirde yaşanan olayları Telgrafçı Manastırlı Hamdi Bey’den dakika dakika öğrenen Mustafa Kemal, olayı bütün Anadolu’ya duyurdu. İstanbul’un işgal edilmesine ve Meclisin basılmasına çok sert tepki gösteren Mustafa Kemal Paşa, çeşitli ülkelerin meclislerine çektiği telgraflarla işgali protesto etti. Vali ve komutanlara gönderdiği telgrafla da İstanbul’un işgalinin Batılı devletler nez- dinde protesto edilmesini istedi. İşgale karşı Anadolu’da şu tedbirleri aldırdı:
• İstanbul Hükûmeti ile resmî haberleşme yasaklandı.
• Halkın işgale karşı mitingler yapması ve protesto telgrafları göndermesi sağlandı.
• İstanbul’daki tutuklamalara karşılık Erzurum’da bulunan Yarbay Rawlinson (Ravlinsın) başta olmak üzere Anadolu’daki İtilaf Devletleri subayları tutuklandı.
• İşgal kuvvetlerinin İstanbul ve Adana’dan Anadolu içlerine yapacakları sevkiyatı önlemek için Geyve ve Ulukışla civarındaki demir yolları tahrip edildi.
• Anadolu’da bulunan resmi ve sivil bütün kurumların para ve kıymetli eşya miktarları tespit edildi ve bunların İstanbul’a gönderilmesi yasaklandı.
Büyük Millet Meclisinin Açılması (23 Nisan 1920)
Devlet merkezi İstanbul’un resmen
işgali, Mebusan Meclisinin basılıp dağıtılması, birçok aydının tutuklanması ve sürgün edilmesi Osmanlı Devleti’nin sona doğru yaklaştığını göstermektedir. Yaşanan olaylar daha önce Meclisin Ankara’da toplanmasını savunan Mustafa Kemal’i haklı çıkardı. 19 Mart 1920 tarihinde vilayetlere, sancak ve kolordulara gönderdiği bir genelge ile bütün ülkede seçimlerin yapılmasını istedi.
Seçimlerin tamamlanmasıyla Ankara’da olağanüstü yetkilere sahip bir meclisin toplanacağını ve İstanbul’daki tutuklamalardan kurtulan Mebusan Meclisi üyelerinin de bu meclise katılabileceklerini bildirdi. Seçimler tamamlandıktan sonra seçilen milletvekilleri ve İstanbul’dan gelen milletvekillerinin katılımıyla 23 Nisan 1920 Cuma günü Ankara’da Büyük Millet Meclisi açıldı (Görsel 2.50, 2.51). Meclis, en yaşlı üye olan Sinop milletvekili Şerif (Alkan) Bey başkanlığında toplandı. 24 Nisan 1920 tarihinde meclis başkanlığına Mustafa Kemal seçildi ve aynı gün mecliste kabul edilen önergesiyle meclisin çalışma prensipleri belirlendi.
Soru: Mustafa Kemal Paşa’nın İstanbul’un işgali karşısında aldığı tedbirlerle neyi amaçlamıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Mustafa Kemal Paşa, İstanbul’un işgali karşısında aldığı tedbirlerle, işgal kuvvetlerine karşı direnişi artırmayı ve Anadolu’da Millî Mücadele’yi güçlendirmeyi amaçlamıştır. Ayrıca, halkı işgale karşı harekete geçirerek, Batılı devletlere tepkisini göstermek ve İstanbul Hükûmeti ile bağı kopararak Anadolu’da bağımsız bir hareket alanı oluşturmak istemiştir.
Soru: Mustafa Kemal, İstanbul’un işgali sırasında yapılan tutuklamalar karşısında Anadolu’da nasıl bir tutum izlemiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Mustafa Kemal, İstanbul’da yapılan tutuklamalara karşılık, Anadolu’da misilleme yaparak İtilaf Devletleri subaylarını tutuklamıştır. Bu tutumuyla işgale karşı tepkisini sert bir şekilde ortaya koymuş ve tutuklamalara karşılık vermiştir.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum