Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 80
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 80

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 80

Harbiye Nezareti binasına, çeşitli devlet dairelerine giren işgalciler, asker ve sivil birçok kişiyi tutukladılar. Postaneleri denetim altına alarak Anadolu ile haberleşmeye engel olmaya çalıştılar. Millî Mücadele taraftarı olan asker, memur ve gazetecileri tutukladılar. Akşam oturumunda Mebusan Meclisini basarak başta Hüseyin Rauf Bey ve Kara Vasıf Bey olmak üzere birçok milletvekilini tutuklayıp Malta Adası’na sürgüne gönderdiler. İşgal kuvvetleri şehirde yağma, soygun ve talan yaparak barbarlıklarını göstermeyi de ihmal etmediler (Görsel 2.48). İşgal döneminde artan baskılar karşısında Salih Paşa Kabinesi de istifa etmek zorunda kaldı. 5 Nisan 1920’de dördüncü defa Damat Ferit Paşa Hükûmeti kuruldu.

Soru: Metni okuyunuz ve aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Ankara’da Mustafa Kemal Paşa
Hazretlerine
Bu sabah, Şehzadebaşı’ndaki Muzıka Karakolunu İngilizler basıp, oradaki askerlerle İngilizler çarpışarak, neticede şimdi İstanbul’u işgal altına alıyorlar. Malumat için arz olunur.
Manastırlı Hamdi Efendi
Mustafa Kemal’in, Hamdi Bey’in telgrafı sonrası düşünceleri şöyledir:
Bu hamiyetli ve cesur Manastırlı Hamdi Efendi olmasaydı, İstanbul felaketinden kim bilir haber almak için ne kadar bekleyip duracaktık (Görsel 2,49). İstanbul’da bulunan nazır, mebus, kumandan, teşkilatımız mensupları içinden bir zat çıkıp vaktiyle bize haber vermeyi düşünememiş olduğu anlaşılıyor. Demek ki, hepsini heyecan ve helecan kaplamıştı. Bir ucu Ankara’da bulunan telin İstanbul’da bulunan ucuna yanaşamayacak kadar şaşkın bir hâle gelmiş olduklarına bilmem ki hükmetmek caiz olur mu? Telgraf memuru Hamdi Efendi daha sonra bizzat Ankara’ya gelerek karargahımız telgraf memurluğunu yapmıştır. Kendisine borçlu olduğum teşekkürü burada alenen ifade etmeyi milli ve vatani vazifelerimden sayarım. (Nutuk, s.

  • Cevap:

Soru: Mustafa Kemal Manastırlı Hamdi Bey’e karşı kendisini niçin borçlu hissetmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal, Manastırlı Hamdi Bey’in İstanbul’un işgalini hızla haber vermesi sayesinde Millî Mücadele’nin stratejik kararlarını zamanında alabilmiştir. Diğer görevliler işgalin şokuyla bu kritik bilgiyi iletmemişken, Hamdi Bey’in hızlı davranması Millî Mücadele için çok önemli olduğundan, Mustafa Kemal ona minnet duymuştur.

Soru: Manastırlı Hamdi Bey’in İstanbul’un işgalini telgrafla haber vermesini Millî Mücadele’nin geleceği açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Hamdi Bey’in telgrafla İstanbul’un işgalini haber vermesi, Millî Mücadele’nin hızlı ve doğru bilgiye dayanarak organize edilmesini sağlamıştır. Bu tür haberleşme, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının işgale karşı etkili adımlar atmasına olanak tanıyarak, Millî Mücadele’nin başarısına katkı sağlamıştır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum