

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 79

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 79
• Arap çoğunluğunun yerleşik olduğu ve düşman işgali altında bulunan yerlerin durumu oradaki halkın serbestçe verecekleri karara göre belirlenmelidir.
• Halkın oyuyla anavatana katılan üç sancak (Kars, Ardahan, Batum) için gerektiğinde yeniden serbestçe halk oylamasına başvurulabilir.
• Batı Trakya’nın hukuki durumunun belirlenmesinde halk oylamasına başvurulmalıdır.
• Marmara Denizi’nin ve İstanbul’un güvenliği sağlandıktan sonra Boğazlar’ın dünya ulaşım ve ticaretine açılması konusunda Osmanlı Devleti’nin ve ilgili devletlerin vereceği kararlar geçerli olacaktır.
• Azınlık hakları, komşu ülkelerdeki Müslüman halka aynı hakların verilmesi şartıyla kabul edilecektir.
• Siyasi, adli ve mali gelişmemize engel olan sınırlamalar (kapitülasyonlar) kaldırılacaktır.
Temeli Erzurum ve Sivas Kongresi’nde atılan Misakımillî kararlarında iki temel konuya vurgu yapıldı. Bunlar: Toprak bütünlüğü ve tam bağımsızlık isteğidir. Türk vatanının sınırlarını çizen, Türk milletinin kabul edebileceği asgari barış şartları belirleyen Misakımillî kararları ile kapitülasyonlara ve her türlü ekonomik ve siyasi dayatmalara karşı çıkıldı. Siyasi bağımsızlığın yanı sıra ekonomik bağımsızlıktan da ödün verilemeyeceği kararlı bir şekilde vurgulandı.
İstanbul’un Resmen İşgali (16 Mart 1920)
İtilaf Devletleri Misakımillî kararlarını beklentilerine aykırı buldular ve tepkiyle karşıladılar. Bu kararları geri alması için Mebusan Meclisine baskı yaptılar. Bu baskılar sonucunda Ali Rıza Paşa Hükümeti istifa etti (3 Mart 1920). Yeni hükûmet Salih Paşa tarafından kuruldu. Baskı ve tehditlerini giderek artıran İtilaf Devletleri, aralarında sivil ve askerlerin bulunduğu 150 Türk aydınını tutukladılar. 16 Mart 1920 tarihinde İstanbul’u resmen işgal ettiler (Görsel 2.47).
İtilaf Devletleri yayımladıkları bildiride olası direniş hareketlerini önlemek amacıyla işgalin geçici olduğunu, saltanatın haklarının korunacağını öne sürdüler ve halkı sakin olmaya davet ettiler. İşgal 16 Mart’ta Şehzade- başı’ndaki karakola gece yarısı yapılan baskın sırasında olaylardan haberi olmayan savunmasız erlerin şehit edilmesiyle
Soru: Misakımillî’nin hangi kararları halkın iradesine önem verildiğini göstermektedir? Belirtiniz.
- Cevap: Misakımillî’de halkın iradesine önem verildiğini gösteren kararlar, Arap çoğunluğunun bulunduğu yerlerin halkın serbestçe vereceği kararla belirlenmesi ve Batı Trakya’nın durumunun halk oylamasıyla belirlenmesi kararlarıdır. Ayrıca, Kars, Ardahan ve Batum sancakları için halk oylamasının gerektiğinde yeniden yapılabileceği kararı da halkın iradesine verilen önemi gösterir.
Soru: Uluslararası eşitlikle ilgili karar hangisidir? Açıklayınız.
- Cevap: Uluslararası eşitlikle ilgili karar, azınlık haklarının, komşu ülkelerdeki Müslüman halka aynı hakların verilmesi şartıyla kabul edilmesi kararına dayanır. Bu karar, azınlıkların haklarının tanınmasının ancak karşılıklı bir eşitlik sağlandığında kabul edileceğini ifade eder.
Soru: Hangi kararlar bağımsızlığı korumaya yöneliktir? Açıklayınız.
- Cevap: Kapitülasyonların kaldırılması ve ülkenin siyasi, adli, ve mali gelişmesine engel olan sınırlamaların son bulması yönündeki kararlar, bağımsızlığı korumaya yöneliktir. Bu kararlar, ülkenin tam bağımsız olabilmesi için ekonomik ve siyasi dayatmalara karşı çıkıldığını gösterir.
Soru: İtilaf Devletleri’nin İstanbul’u işgal ettikten sonraki tutum ve davranışlarını örnekler vererek açıklayınız.
- Cevap: İtilaf Devletleri, İstanbul’u işgal ettikten sonra direniş hareketlerini önlemek için işgalin geçici olduğunu ve saltanatın haklarının korunacağını iddia etmişlerdir. Ayrıca 150 Türk aydınının tutuklanması ve Şehzadebaşı Karakolu’na yapılan baskında savunmasız erlerin şehit edilmesi, işgal güçlerinin baskıcı ve zalim tutumunu gösterir.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 79 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum