

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 76

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 76
Heyeti Ziraat Mektebine yerleşti. Ankara artık Temsil Heyeti’nin merkezidir ve Millî Mücadele’yi buradan idare edecektir. Mustafa Kemal Paşa, bu tercihin asıl nedenini şöyle açıklamaktadır: “Yöntem ve kural şudur ki, genel durumu sevk ve idare sorumluluğunu üstlenenler, en önemli hedefe ve yakın tehlikeye, mümkün olduğu kadar yakın bulunur. Ankara, bu şartları bir araya getiren nokta idi.” (Nutuk, s. 334.)
Ankara’nın Millî Mücadele’nin merkezi seçilmesinde, Batı Cephesi’ne yakın ve işgal görmemiş olması dışında, 20. Kolordunun merkezi olması, şehrin ulaşım ve haberleşme imkanlarının iyi olması ve Ankara halkının Millî Mücadele’yi desteklemesi rol oynadı. Ayrıca İstanbul’da açılacak olan meclis çalışmalarının yakından takip edilmek istenmesi etkili oldu. Temsil Heyeti Ankara’ya geldikten sonra çalışmalara başladı. Mebusan Meclisinin İstanbul’da açılması için yapılacak hazırlıklar ele alındı.
Millî Mücadele’de Basın
Basın toplumun bilgi ve haber alma ihtiyacını karşılar. Çeşitli konular ve olaylar hakkında insanları bilgilendirir. Toplumda belirli düşünce ve kanaatlerin yayılmasını sağlar. Bu açıdan kamuoyunun oluşmasında ve halkın bilinçlendirilmesi konusunda önemli etkenlerin başında basın gelmektedir (Görsel 2,43). Millî Mücadele Dönemi’nde halkın iletişim imkânlarının sınırlı olması nedeniyle dönemin gazeteleri önemli bir görevi yerine getirdiler. Basına oldukça önem veren Mustafa Kemal, halkın doğru bilgilendirilmesi ve Millî Mücadele lehinde kamuoyu oluşturulması için çeşitli gazetelerin çıkarılmasına öncülük etti.
Soru: Ankara hangi nedenlerle Millî Mücadele için merkez kabul edilmiştir? Söyleyiniz.
- Cevap: Ankara, Anadolu’nun ortasında güvenli bir konumda olduğu ve demiryolu ile iletişim olanaklarının güçlü olduğu için merkez kabul edilmiştir. Ayrıca İstanbul’a yakınlığı, haberleşme ve lojistik avantajlar sağlamıştır.
Soru: Millî Mücadele Dönemi’nde siz de bir gazete çıkarmış olsaydınız gazetenize ne ad verirdiniz? Gazetenizde hangi konulara yer verirdiniz?
- Cevap: Gazetemin adını “Bağımsızlık” koyardım. Gazetemde Millî Mücadele’nin önemi, halkın birliği, bağımsızlık mücadelesi ve işgale karşı direniş konularına yer verirdim.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 76 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum