

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 75

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 75
Mustafa Kemal ve İstanbul Hükümeti adına Bahriye Nazırı Salih Paşa arasında Amasya Görüşmeleri yapıldı. Görüşmeler sonunda açık ve gizli protokoller (antlaşma tutanağı) imzalandı ve şu kararlar alındı:
• Vatanın bütünlüğünün ve bağımsızlığının korunması esastır.
• Müslüman olmayan topluluklara siyasi ve sosyal dengemizi bozacak haklar verilmeyecektir.
• Milletvekili seçimleri serbestçe yapılacaktır.
• Mebusan Meclisi İstanbul dışında İstanbul Hükû- metinin uygun göreceği güvenli bir yerde toplanacaktır.
• Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin hukuksal varlığı İstanbul Hükûmeti tarafından tanınacaktır.
• İstanbul Hükûmeti’nin İtilaf Devletleri ile yapacağı barış görüşmelerine Temsil Heyeti’nin de uygun gördüğü temsilciler gönderilecektir.
• İstanbul Hükûmeti Sivas Kongresi’nin kararlarını tanıyacaktır.
Salih Paşa, Amasya Görüşmeleri’nde alınan kararların kabul edilmeyecek kadar ağır olmadığını düşünüyordu. Bu kararları hükûmetine kabul ettireceğini Mustafa Kemal’e bildirdi. Fakat meclisin açılması haricindeki diğer kararlar İstanbul Hükûmeti tarafından kabul edilmedi. Buna rağmen Temsil Heyeti Amasya Görüşmeleri’nden kazançlı çıktı. İstanbul Hükûmeti Millî Mücadele’nin içine çekilemedi ancak bir süre için de olsa hükûmetin Millî Mücadele hareketine karşı olumsuz tutumu engellendi. Bu görüşmelerle sağlanan yakınlaşma işgal devletlerini telaşlandırdı. Amasya Görüşmeleri Temsil Heyeti’nin varlığının İstanbul Hükûmeti tarafından resmen tanınmasını sağladı. Böylece Millî Mücadele hareketi hukuki bir nitelik kazandı. Bu başarı halkın bağımsızlığa ve kurtuluşa olan inancını artırdı.
Soru: Mustafa Kemal Mebusan Meclisinin neden İstanbul dışında toplanmasını istemiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Mustafa Kemal, İstanbul’un işgal altında olduğu için Mebusan Meclisinin burada toplanmasının güvenli olmadığını düşünmüştür. Ayrıca, İngilizlerin meclisi baskı altına alabileceği endişesiyle meclisin işgal güçlerinin kontrolünde olmayan bir şehirde toplanmasını istemiştir.
Soru: İstanbul Hükûmeti Mustafa Kemal’in bu isteğini neden kabul etmemiştir? Açıklayınız.
- Cevap: İstanbul Hükûmeti, işgal güçlerinin baskısı altında olduğundan ve onların kontrolündeki İstanbul’da meclisin toplanmasını sağlayarak durumu idare etmek istemiştir. Hükûmet, işgal güçlerinin tepkisinden çekindiği için Mustafa Kemal’in teklifini reddetmiştir.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 75 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum