Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 74
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 74

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 74 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 74

• Temsil Heyeti’nin sadece Doğu Anadolu’yu değil tüm yurdu temsil etmesi kararı alındı.
• Manda ve himaye kesin olarak reddedildi.
• 9 kişilik Temsil Heyeti’nin üye sayısı 16 oldu, başkanlığına Mustafa Kemal getirildi.
Batı Anadolu’daki Kuvâ-yı Millîye birlikleri Batı Anadolu Genel Kuvâ-yı Millîye Komutanlığı adı altında birleştirildi. Komutanlığına ise Ali Fuat Paşa atandı. Temsil Heyeti, bu kararı ile bir hükûmet gibi hareket etti ve yürütme yetkisini kullandı.
• Millî Mücadele konusunda halkı doğru bilgilendirmek amacıyla İrade-i Millîye adıyla bir gazete çıkarılması kararlaştırıldı.

Sivas Kongresi’nde cemiyetlerin tek çatı altında birleştirilmesi sonucunda Millî Mücadele bir merkezden yönetilecek ve daha etkili çalışmalar yapılabilecekti. Manda ve himayenin kesin olarak reddedilmesi tam bağımsızlık isteğinden taviz verilmeyeceğini göstermektedir. Damat Ferit Hükûmeti, Sivas Kongresi’nin toplanmasını engellemeye çalıştığı gibi kongrede alınan kararların da padişaha ulaştırılmasına engel oldu. Bunun üzerine Temsil Heyeti, İstanbul’da yasal bir hükûmet kuruluncaya kadar Anadolu’nun İstanbul ile tüm resmi haberleşmesini kestirdi. Ayrıca İstanbul Hükûmeti ile yapılacak bütün resmi yazışmaların Temsil Heyeti’nin denetiminde yapılmasını istedi. Bu yaptırımlar karşısında Damat Ferit Hükûmeti istifa etti (30 Eylül 1919). Yeni hükûmet 2 Ekim 1919’da Ali Rıza Paşa tarafından kuruldu. Damat Ferit Hükûmeti’nin görevden uzaklaştırılması Temsil Heyeti’nin gücünü göstermesi bakımından önemli bir gelişmedir. Ali Rıza Paşa Hükûmeti, İstanbul’un Anadolu’da kaybettiği otoritesini yeniden kurmaya ve Millî Mücadele hareketi ile diyalog kurmaya çalışacaktır.

Amasya Görüşmeleri (20-22 Ekim 1919)
Mustafa Kemal Paşa Sivas’ta çalışmalarını tamamladı ve Amasya’ya geçti. İstanbul’da yeni kurulan ve Millî Müca- dele’ye olumlu yaklaşan Ali Rıza Paşa Hükûmeti’yle iletişime geçti. Kabineden Erzurum ve Sivas kongreleri kararlarını kabul etmesini, meclis toplanıncaya kadar millet adına bir karar vermemesini istedi. Temsil Heyeti’nin de onayını alarak Kuvâ-yı Millîye’nin hükûmete yardımcı olacağını bildirdi. Ali Rıza Paşa bu konuları görüşmek üzere Bahriye Nazırı Salih Paşa’yı Amasya’ya gönderdi (Görsel 2.41). 20-22 Ekim 1919 tarihleri arasında, Temsil Heyeti…

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 74 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum