

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 72

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 72
• Millî sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz.
• İstanbul Hükûmeti’nin dağılması hâlinde millet, her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı, kendini birlikte savunacak ve direnecektir.
• Vatanın ve bağımsızlığın korunmasına ve güvenliğin sağlanmasına İstanbul Hükûmeti’nin gücü yetmezse amacı gerçekleştirmek için geçici bir hükûmet kurulacaktır. Bu hükûmet üyeleri millî kongre tarafından seçilecektir. Kongre toplanmamışsa bu seçimi Temsil Heyeti yapacaktır.
• Kuvâ-yı Millîye’yi etkin, millî iradeyi hâkim kılmak esastır.
• Hristiyan azınlıklara siyasi hâkimiyet ve sosyal dengemizi bozacak ayrıcalıklar verilemez.
• Manda ve himaye kabul edilemez.
• Millî meclis derhâl toplanmalı ve hükûmet işlerinin meclis denetiminde yürütülmesi sağlanmalıdır.
Zor şartlar altında toplanan Erzurum Kongresinde tarihî kararlar alındı (Görsel 2.38). 9 kişilik Temsil Heyeti oluşturuldu ve başkanlığına Mustafa Kemal getirildi. Bu heyete Doğu Anadolu’yu temsil etme yetkisi verildi. Doğu illerindeki tüm cemiyetler, Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti çatısı altında birleştirildi. Böylece doğu illerinde millî birlik ve beraberlik sağlandı. Kongrede ilk kez millî sınırlardan söz edildi, vatanın bütünlüğünü, milletin bağımsızlığını sağlamaya yönelik kararlar alındı. Erzurum Kongresi kararları İstanbul’daki işgal kuvvetlerine, yabancı devlet temsilciliklerine ve tüm yurda gönderildi. Kongre; toplanma amacı, toplanma şekli ve niteliği bakımından bölgesel olmakla beraber aldığı bazı kararlar vatanın bütününü ve milletin genelini ilgilendirdiği için millî bir nitelik taşır.
Soru: Erzurum Kongresi ve Temsil Heyeti başkanlığına Mustafa Kemal’in seçilmesi, onun Milli Mücadele’deki rolünü ve geleceğini nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Mustafa Kemal’in Temsil Heyeti başkanlığına seçilmesi, onun Millî Mücadele’nin lideri olarak kabul edildiğini ve halkın güvenini kazandığını göstermiştir. Bu durum, onun ileride Türkiye Cumhuriyeti’ni kuracak kişi olarak önünü açmış ve liderliğini pekiştirmiştir.
Soru: Mustafa Kemal’in Erzurum Kongresi için “Tarih bu kongremizi, şüphesiz ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir. ” sözünü söylemesinin sebebi nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Mustafa Kemal, Erzurum Kongresi’ni ulusal egemenlik ve bağımsızlık için atılan önemli bir adım olarak görmüştür. Kongre, halkın kendi iradesiyle işgalcilere karşı direnme kararı aldığı ve Millî Mücadele’nin temellerinin atıldığı bir dönüm noktası olduğu için bu sözü söylemiştir.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 72 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum