Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 71
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 71

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 71

Anadolu’daki bu gelişmeler üzerine Dâhiliye Nazırı Ali Kemal, kendisine verilen görevin dışına çıktığı anlaşılan Mustafa Kemal’i, 23 Haziran 1919’da İngilizlerin baskısıyla görevden aldı. Ancak bu kararı tanımayan Mustafa Kemal, sahip olduğu yetkileri bir süre daha elinde tutmaya çalıştı. Amasya’dan 26 Haziran 1919’da ayrılan ve Tokat’a ulaşan Mustafa Kemal geceyi burada geçirdi.
Şehrin ileri gelenleri ile ülkenin geleceği konusunda fikir alışverişinde bulundu. 27 Haziran 1919’da Sivas’a ulaştı. Burada Elâzığ Valiliğine atanan Ali Galip, Dahiliye Nezaretince verilen Mustafa Kemal’in tutuklanması emrini yerine getirmek istemişse de Sivas Valisi Reşit Paşa’nın desteğini alamadığı için bu emri gerçekleştirememiştir. Bu olay sonrası Mustafa Kemal Sivas’tan ayrılarak Erzurum’a hareket etti.

“…Mustafa Kemal, Erzurum Kongre- si’ne katılmak üzere Sivas üzerinden Erzurum’a ulaştı. Mustafa Kemal’e padişahın saray başkatipliğinden memuriyetine son verildiği için İstanbul’a dönmesi bildirildi. Mustafa Kemal ise aynı gün görevlerinden ve askerlik görevinden istifa ettiğini bildirdi. Diğer bir deyişle ‘Sinei millete döndü.’ Mustafa Kemal artık bir sivildir. Bu durumda Mustafa Kemal’in en büyük destekçisi Kâzım (Karabekir) Paşa olur. ‘Emri- nizdeyim paşam. Ben, subaylarım, erlerim, kolordum hepimiz emrinizdeyiz..diyerek Mustafa Kemal’e bağlılığını bildirir. O an hem Mustafa Kemal’in hem de Millî Mü- cadele’nin tarihinde kader tayin edici bir andır…”

Soru: Mustafa Kemal’in “Sine-i millette (milletin bağrında) bir ferd-i mücahit (savaşan bir kişi) olarak çalışmak üzere istifa ediyorum!” sözünü Millî Mücadele’nin geleceğine etkileri açısından tartışınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal’in bu kararı, halkın içinde, bir sivil olarak mücadeleye devam edeceğini ve ulusal bir lider olacağını göstermiştir. Bu hareket, halkın desteğini kazanarak Millî Mücadele’nin geniş bir kitleye yayılmasına ve başarıya ulaşmasına önemli katkı sağlamıştır.

Soru: Okuduğunuz metinde “kader tayin edici an” diye söz edilen konu nedir? Neden bu şekilde bir tanımlama yapılmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Kâzım Karabekir’in Mustafa Kemal’e bağlılığını bildirmesi “kader tayin edici an” olarak tanımlanmıştır, çünkü bu destek, Mustafa Kemal’in yalnız olmadığını ve askeri gücün de yanında olduğunu göstermiştir. Bu an, Millî Mücadele’nin başarıya ulaşmasında kritik bir dönüm noktasıdır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum