

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 69

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 69
Mustafa Kemal, Samsun ve çevresindeki asayiş durumunu inceledi. Harbiye Nezaretine gönderdiği raporunda bölgedeki Rumların, Pontus Devleti kurma emeli taşıdıklarını ve burada güvenliğin bozulmasından Rum çetelerinin sorumlu olduğuna yer verdi. Karadeniz’in kıyı ve iç kesimlerinde huzur ve güvenin Rumların saldırgan tutumlarından vazgeçmeleri hâlinde sağlanacağını bildirdi.
Havza Genelgesi (28 Mayıs 1919)
Mustafa Kemal, 25 Mayıs 1919’da Samsun’dan sonra daha güvenli bir yer olan Havza’ya geçti. Askerî ve sivil yetkililerle temas kurdu (Görsel 2.34).
Burada Millî Mücadele’nin ilk genelgesi olan Havza Genelgesi’ni yayımladı (28 Mayıs 1919). Mustafa Kemal, halkı işgallere karşı bilinçlendirmek amacıyla yayımladığı bu genelgeyle İzmir’in işgali ve diğer işgallerin mitingler düzenlenerek protesto edilmesini istedi. Mitingler sırasında azınlıklara karşı bir saldırı ve düşmanlık yapılmayacak, İstanbul Hükûmeti ve büyük devletlerin temsilcilerine protesto telgrafları çekilecekti. Ayrıca askerî ve millî teşkilatların hiçbir şekilde kapatılmamasını, komutaların devre- dilmemesini, silah, cephane ve diğer araçların elden çıkarılmamasını istedi. 30 Mayıs 1919’da Havza’da Mustafa Kemal’in de katıldığı protesto mitingi düzenlendi.
Millî bilincin uyandırılmasına, millî birlik ve beraberlik ruhu oluşturulmasına önemli katkı sağlayan Havza Genelgesi, Türk milleti ve farklı çevreler üzerinde etkili oldu. Genelgenin yayımlanmasından sonra ülkenin birçok yerinde işgallere karşı protesto mitingleri düzenlendi. Yapılan gösterilerden rahatsız olan İtilaf Devletleri, İstanbul Hükûme- ti’nden Mustafa Kemal’in çalışmalarını engellemesini istedi. 8 Haziran 1919’da Mustafa Kemal İstanbul’a geri çağrıldı. Ancak o çeşitli gerekçeler ileri sürerek İstanbul’a dönmedi ve Havza’dan Amasya’ya geçti.
Soru: Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıktığı gün Nutuk’ta söz ettiği ülkenin durumu ile ilgili izlenimlerinin neler olduğunu açıklayınız. Sizler böyle bir durum karşısında hangi çözüm yollarını önerirsiniz? Açıklayınız.
- Cevap: Mustafa Kemal, Nutuk’ta ülkenin işgal altında olduğunu, ordunun dağıtıldığını ve İstanbul Hükûmeti’nin işgallere karşı bir şey yapmadığını dile getirmiştir. Bu durumda halkın örgütlenerek millî birlik oluşturması ve işgallere karşı topyekûn bir direniş hareketi başlatılması gereklidir.
Soru: Mustafa Kemal’in mitingler sırasında azınlıklara karşı bir saldırı ve düşmanlık yapılmamasını istemesinin amacı nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Mustafa Kemal, işgallere karşı millî direnişi dünya kamuoyuna meşru bir şekilde göstermek ve İtilaf Devletlerine haklı olduklarını kanıtlamak için azınlıklara karşı bir saldırı yapılmamasını istemiştir. Bu, millî mücadeleyi haklı ve savunulabilir bir temelde yürütme amacı taşır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum