

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66
Metni okuyunuz ve aşağıdaki soruları cevaplayınız.
“…Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti Sivas Valisi Reşit Paşa’nm eşi Melek Reşit Hanım ve arkadaşları tarafından Sivas’ta kurulmuş, kısa sürede Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde merkeze bağlı birçok şubesi açılmıştır. Düşman işgallerini büyük bir hassasiyet ve dikkatle izleyerek itilaf Devletleri ve İstanbul Hükûmeti’ne karşı zaman zaman protestonameler yayımlayan, Millî Orduya para ve mal yardımı kampanyaları açan, Millî Mücadele için Anadolu’ya geçenlere kutlama mesajları gönderen bu cemiyet Kurtuluş Savaşı boyunca Türk kadınlığının iftihar edeceği büyük hizmetler görmüştür. Cemiyet, Atatürk’ün büyük takdirini kazanmıştır…”
Bu cemiyetler dışında ülkenin büyük bir bölümünde daha birçok millî cemiyet kuruldu. Millî cemiyetlerin başlıca özellikleri şunlardır:
Bulundukları yörelerin Türklüğünü kanıtlamak için çalışmalar yaptılar ve burada yaşayan insanların haklarını savundular. Kuruluşlarında bağımsızlığa olan inanç, vatanseverlik ve Türk milliyetçiliği duygusu etkilidir. Genellikle basın yayın yoluyla mücadele yürüttüler. Azınlık cemiyetlerinin zararlı faaliyetlerine ve işgalci güçlere karşı mücadele ettiler. Bölgesel kuruluşlar olmaları ve bir merkezden yönetilmemeleri etkili çalışma yapmalarına engel oldu. Sivas Kongresi’nde “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti” adı altında birleştirildiler.
Soru: Kadınların Millî Mücadele Dönemi’nde cemiyet kurmalarını vatanseverlik ve tam bağımsızlık açısından arkadaşlarınızla değerlendiriniz
- Cevap: Kadınların Millî Mücadele Dönemi’nde cemiyet kurmaları, vatanseverlik ve bağımsızlık duygularının güçlü bir ifadesidir. Bu cemiyetler, kadınların savaşın sadece cephede değil, toplumsal ve ekonomik alanda da mücadeleye katkı sunduğunu göstermiştir.
Soru: Siz de o dönemi yaşasaydınız Millî Mücadele’ye daha farklı ne tür katkılarda bulunurdunuz? Açıklayınız.
- Cevap: O dönemde yaşasaydım, halkı bilinçlendirmek ve direniş ruhunu güçlendirmek için basın yoluyla destek verir, yerel halkı örgütleyerek millî mücadeleye maddi ve manevi yardımlar toplardım. Ayrıca, cephe gerisinde lojistik destek ve eğitim faaliyetleri organize ederdim.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 66 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum