

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 64

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 64
Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra Türk ordusu terhis edildi ve silahlarına el konulmaya başlandı. İstanbul Hükûmeti ve Türk ordusu İtilaf Devletleri’nin kontrolü altına girdi. Osmanlı Devleti, topraklarını ve milletin haklarını savunamaz hâle getirildi. Ülke toprakları işgal edilmeye başlandı. Bunun üzerine Türk milleti vatanseverlik duygusuyla bir araya gelerek işgalcilere ve onlarla iş birliği içinde olan azınlıklara karşı silahlı mücadeleye başladı. Gönüllüler tarafından oluşturulan bu bölgesel, düzensiz silahlı direniş birliklerine Kuvâ-yı Millîye adı verildi (Görsel 2.30, 2.31). Millî kuvvetler anlamına gelen Kuvâ- yı Millîye’ye “Milis Kuvvetler” de denilmektedir. Kuvâ-yı Millîye, çoğunluğunu asker kökenlilerin oluşturduğu aynı zamanda her kesimden sivillerin de yer aldığı bir halk hareketidir. Silah, cephane gıda ve her türlü malzeme ihtiyaçlarını halktan aldıkları maddi yardımlarla sağladılar. Kuvâ-yı Millîye’nin ihtiyaçlarının karşılanmasında Müda- faa-i Hukuk Cemiyetleri’nin aracılığı önemli rol oynadı.
15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgalinden sonra yoğun olarak Batı Anadolu’da kurulan Kuvâ-yı Millîye birlikleri Yunanlarla mücadeleye başladı. Kuvâ-yı Millîye hareketi ülkenin diğer bölgelerinde de işgalcilere karşı direniş başlattı. Özellikle Anadolu’nun güneyinde Millî Mücadele’nin sonuna kadar yörelerini Fransız işgaline karşı başarılı bir şekilde savundular. Rum ve Ermeni çetelerinin saldırılarına karşı halkı korudular. Ayaklanmaların bastırılmasında etkin rol oynadılar. Düşmanın yurt içinde hızlı bir şekilde ilerlemesine engel olarak düzenli ordunun kurulmasına zaman kazandırdılar. Düzenli ordunun kurulmasıyla Kuvâ-yı Millîye birlikleri kaldırıldı. Fakat Türk milletinin hafızasında Kuvâ- yı Millîye ruhu yaşamaya devam etti.
Soru: Kuvâ-yı Millîye birliklerinin düzenli ordudan farkları nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Kuvâ-yı Millîye birlikleri, yerel halk tarafından kurulan ve düzensiz şekilde organize olmuş gönüllü milis güçleridir. Düzenli ordunun aksine belirli bir komuta zincirine bağlı değillerdi ve disiplinleri ile eğitimleri daha zayıftı, ancak işgallere karşı hızlı ve etkili bir direniş gösterdiler.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum