Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 57
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 57

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 57 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 57

Soru: Size göre Mondros Ateşkes Antlaşması’nın en tehlikeli maddesi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: İtilaf Devletleri’nin güvenliklerini tehdit eden herhangi bir yeri işgal edebileceği maddesi en tehlikelisidir. Bu madde, işgallerin yaygınlaşmasına ve Osmanlı topraklarının fiilen bölünmesine zemin hazırlamıştır.

Soru: Türk halkının örgütlenmesini engelleme amacı taşıyan madde hangisidir? Açıklayınız.

  • Cevap: Silahların ve cephanenin İtilaf Devletleri’ne teslim edilmesini öngören madde, Türk halkının direnişini ve örgütlenmesini engelleme amacı taşır.

Soru: Mondros Ateşkes Antlaşması Osmanlı Devleti’nin geleceğini nasıl etkilemiştir? Tartışınız.

  • Cevap:

Soru: Mondros Ateşkes Antlaşması ile ilgili verilen metne bakarak antlaşmanın yoruma açık kısımları hakkındaki düşüncelerinizi açıklayınız. Antlaşmaya neden yoruma açık maddeler konulmuştur? Tartışınız.

Sadrazam Ahmet İzzet Paşa’nın Mondros Ateşkes Antlaşması’yla ilgili değerlendirmesi şöyledir:
“…Ancak ateşkesin imzalanması anında iki düşman taraf neredeyse oradan ileri gidilmemek ve yalnız bazı ayrıntıların daha sonra karşılıklı olarak ordular tarafından belirlenmesi temel kurallardan iken düşmanlarımız ateşkesin arkasından anlaşmayı bozucu bir hayli zorluklar çıkarmaya kalkışmışlardır. Benim istifamın hemen arkasından özellikle Fransızlar, kocaman bölgeleri işgale kadar ileriye gitmişlerdir. Bir de kontrol deyiminin İngilizce anlamı, bizim bildiğimiz gibi olmayıp âdeta hüküm, kumanda ve tasarruf anlamına geldiği daha sonra iddia olunarak bu yüzden de bir hayli müdahalelere kalkışılmış, söz gelimi telsiz, telgraf istasyonlarının kontrolünü biz tabii olarak haberleşmenin kontrolü hakkı sanırken bunlara büsbütün el konulmuştur…”

  • Cevap: Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı Devleti’nin fiilen sona ermesine ve İtilaf Devletleri’nin topraklarını işgal etmesine yol açarak, bağımsızlık mücadelesinin başlamasına neden olmuştur.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum