

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 54

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 54
Savaşın başında İttifak Devletleri grubunda yer alan İtalya önce tarafsızlığını ilan etmişti. Daha sonra Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile Balkanlar ve Adriyatik’te yaşadığı sorunlar nedeniyle İtilaf Devletleriyle yakınlaştı. Ayrıca gizli bir antlaşmayla On İki Ada ve Antalya yöresinin kendisine verilmesi karşılığında 1915 yılında İtilaf Devletleri safında I. Dünya Savaşı’na girdi. Bulgaristan ise 1915 yılı Ekim ayında İttifak Devletleri grubunda savaşa dahil oldu. Bu devletler dışında 1916’da Romanya, 1917’de ise Yunanistan İtilaf Devletleri’nin yanında savaşa katıldı.
Savaş başladığında tarafsız olan ABD, İtilaf Devletleri’ne maddi yardımda bulunmakta ve silah satmaktaydı. Almanya, savaşta dengeleri değiştiren ABD’nin gemilerini Atlas Okyanusu’nda denizaltılarla batırmaya başladı. Bunun üzerine ABD 1917 yılında savaşa girdi (Görsel 2.20). Sonrasında Wilson İlkelerini yayınladı.
Wilson İlkeleri (8 Ocak 1918)
ABD başkanı Wilson (Vilsın) I. Dünya Savaşı sonunda 14 maddeden oluşan Wilson İlkeleri’ni açıkladı (Görsel 2.21). Bu ilkelerle savaş sona erdiğinde dünyada kalıcı bir barışın sağlanması amaçlanmaktaydı. Wilson İlkeleri’nde yer alan önemli maddeler şunlardır:
• Savaş sonunda gizli antlaşmalar yapılmayacaktır.
• Yenilen devletlerden toprak ve savaş tazminatı alınmayacaktır.
• Uluslararası kalıcı bir barışın sağlanması amacıyla “Milletler Cemiyeti” kurulacaktır.
• Türklerin çoğunlukta olduğu bölgelere egemenlik hakkı tanınacak ancak Osmanlı Devleti’nde yaşayan azınlıklara da özerklik verilecektir.
Wilson İlkeleri, savaşı kaybeden devletler için umut ışığı oldu. Ateşkes antlaşmalarının imzalanmasını ve I. Dünya Savaşı’nın bitişini kolaylaştırdı. İtilaf Devletleri, ABD’nin yayımladığı bu ilkelere uyacaklarını açıkladılar ancak savaştan sonra izledikleri politikalarla Wilson İlkelerine uymadıklarını gösterdiler.
I. Dünya Savaşı’nın Sona Ermesi
1918 yılında savaşı İttifak Devletlerinin kaybedeceği anlaşıldı. Önce Bulgaristan ateşkes isteyerek I. Dünya Savaşı’ndan çekildi. Bulgaristan’ın savaştan çekilmesi, Osmanlı Devleti’nin Almanya ile kara bağlantısının kopmasına neden oldu. Savaşı sürdürmekte her geçen gün daha fazla zorlanan Osmanlı Devleti, ardından Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve en son Almanya ateşkes isteyerek savaştan çekildi.
Soru: Sömürgeciliğe karşı çıkan maddesi hangisidir?
- Cevap: Wilson İlkeleri’ndeki “Yenilen devletlerden toprak ve savaş tazminatı alınmayacaktır.” maddesi sömürgeciliğe karşı çıkmaktadır.
Soru: Savaşın sona ermesindeki etkisi nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Wilson İlkeleri, yenilen devletlere umut vererek ateşkes antlaşmalarının imzalanmasını kolaylaştırmış ve savaşın sona ermesine zemin hazırlamıştır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 54 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Ad
2024-10-19 18:46:18Beğenmeyen ve dislike atan arkadaş eğer mesajımı görebiliyorsa şunu demek istiyorum niye dislike attın saçmala gayet güzell