

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 47

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 47
Ermeniler, Sevk ve İskân Kanunu gereğince Osmanlı toprağı olan Suriye’ye zorunlu göçe tabi tutuldu. Göç ettirilen Ermenilerin vergileri ertelendi. Diledikleri eşyalarını almalarına izin verildi. Can ve mal güvenliklerinin korunması, ihtiyaçlarının giderilmesi için devlet yetkilileri görevlendirildi. Güvenliklerini sağlamak için karakollar kuruldu. I. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle Sevk ve İskân Kanunu ile göç ettirilen Ermenilerin eski yerlerine dönmesi için “Geri Dönüş Kararnamesi” yayımlandı.
Osmanlı Devleti, Almanlarla açtığı bu cephede Mısır’ı İngilizlerden geri almayı amaçladı. Bir diğer amaç ise Süveyş Kanalı’nın ele geçirilmesi ve İngiltere’nin Uzak Doğu sömürgelerine giden en kısa yolun kesilmesiydi. Böylece İngiltere’nin sömürgelerinden Avrupa’ya asker ve ham madde taşıması engellenerek ekonomik ve askerî bakımdan zayıflatılmış olacaktı.
İngilizler Osmanlı toprağı olan Mısır’ı 1881’de işgal etmişlerdi. 1914 yılında ise kendi topraklarına kattıklarını ilan ettiler. Bölgede yaşayan Arap halkını Osmanlı Devleti’ne karşı ayaklandırdılar. Bunun üzerine Bahriye Nazırı Cemal Paşa komutasındaki IV. Ordu birlikleri Süveyş Kanalı’na taarruz etti (Görsel 2.8). Şubat 1915’te yapılan I. Kanal Harekâtı ve Ağustos 1916’da gerçekleştirilen II. Kanal Harekâtı’nda başarıya ulaşılamadı. Bu andan itibaren İngilizlere Suriye ve Filistin yolu açılmış oldu.
Çanakkale Cephesi
Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren Türk ve dünya tarihinin kaydettiği en önemli olaylardan biridir. İtilaf Devletlerinin bu cepheyi açmalarında
• Boğazlar’ı ve İstanbul’u alarak Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakmak,
• Müttefikleri Rusya’ya silah ve cephane yardımında bulunmak,
• Henüz tarafsız olan Balkan devletlerinin kendi yanlarında savaşa katılmalarını sağlamak istemeleri gibi nedenler etkili olmuştur.
Boğazlar’a yapılacak harekâtın planları İngiliz Deniz Bakanı Winston Churchill (Vinstın Çörçıl) tarafından hazırlandı.
Soru: Sevk ve İskân Kanunu’nda alınan sosyal ve ekonomik tedbirler nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Göç ettirilen Ermenilerin vergileri ertelenmiş, diledikleri eşyalarını almalarına izin verilmiş ve can-mal güvenliklerinin korunması için karakollar kurulmuştur. Ayrıca, ihtiyaçlarının giderilmesi için devlet yetkilileri görevlendirilmiştir.
Soru: Kanunun içeriğinde iskân sözcüğünün geçmesinin önemini açıklayınız.
- Cevap: “İskân” kelimesi, Ermenilerin sadece zorunlu göçe tabi tutulmadığını, aynı zamanda güvenli ve düzenli bir şekilde yerleştirilmelerinin sağlanmasının hedeflendiğini vurgular.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum