

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44
devlet adamları, savaşı Almanya’nın kazanacağına inanıyordu. Böylece yakın dönemde kaybedilen bir kısım topraklar geri alınacaktı. Ayrıca Rusya’ya karşı bir cephe açılarak Orta Asya’da yaşayan Türk toplulukları Rusya’nın boyunduruğundan kurtarılacak ve Turancılık ideali gerçekleştirilmiş olacaktı. Sadrazam Sait Halim Paşa’nın yalısında, ittihat ve Terakki mensuplarının tercihleri doğrultusunda 2 Ağustos 1914 tarihinde Almanya’yla gizli bir ittifak antlaşması yapıldı. Antlaşmaya göre Rusya’nın Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na savaş açması ve Almanya’nın savaşa girmesi durumunda Osmanlı Devleti savaşa katılacak ve Almanya’yı destekleyecekti. Osmanlı ordusunun sevk ve idaresi İstanbul’daki Alman Askerî Islah Heyeti’ne verilecekti. Almanlar, Avrupa’da devam eden savaşta Fransızlar ve Ruslar karşısında üstünlük sağlayamadılar. Uyguladıkları savaş planları başarısız oldu. Bunun üzerine savaşı geniş bir alana yaymak için harekete geçtiler ve itilaf Devletleri’ne karşı yeni cephe açma çabasına girdiler.
Akdeniz’de İngiliz gemileri tarafından takip edilen Goeben (Goben) (Görsel 2.4) ve ve Breslau (Breslav) adlı iki Alman savaş gemisi Boğazlar’ı geçerek Osmanlı Devleti’ne sığındı. Osmanlı Devleti önce bu gemilerin Almanya’dan satın alındığını duyurdu. Mürettebatı Alman olan gemilere Yavuz ve Midilli adı verildi. Tüm personele Osmanlı bahriyesinin üniforması giydirildi ve Türk bayrağı çekildi. Bu gemilere diğer gemilerin katılmasıyla Karadeniz’e açılan filo, Rusya’nın Sivastopol, Odessa (Odesa) ve Kefe liman şehirlerini topa tuttu. Bu olay üzerine 2 Kasım’da Rusya, 5 Kasım’da da İngiltere ve Fransa, Osmanlı Devleti’ne savaş açtılar. Osmanlı Devleti, 11 Kasım 1914’te Padişah Mehmet Reşat’ın “Cihad-ı Ekber”i (Görsel 2.3) ilan ederek İtilaf Devletleri’ne karşı dünya Müslümanlarını savaşa çağırdı. Böylece Osmanlı Devleti İttifak Devletleri grubunda savaşa
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum