

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 40

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 40
2.1 I. DÜNYA SAVAŞI (1914-1918)
Savaşın Nedenleri
I. Dünya Savaşı tarihin kaydettiği ilk küresel savaştır. Dünyanın büyük devletlerinin yer aldığı savaş Orta Avrupa’da başladı. Savaşın sürdüğü yıllarda yeni devletlerin katılımıyla Orta Doğu, Afrika, Uzak Doğu ve açık denizleri içine alan geniş bir alana yayıldı. Dünyanın büyük bir bölümünü etkileyen I. Dünya Savaşı’nın nedenlerini birlikte öğrenelim:
I. Dünya Savaşı’nın ortaya çıkmasında Avrupa’da XVIII. yüzyılın ikinci yarısında yaşanan iki önemli olayın; 1789 Fransız İhtilali ve Sanayi İnkılabı’nın büyük etkisi vardır. Fransız İhtilali ile dünyaya yayılan milliyetçilik fikriyle çeşitli milletler millî devletlerini kurmaya yöneldiler. Millî devletlerin kurulması sürecinde yer yer bağımsızlık savaşları ve etnik çatışmalar yaşandı. Avrupa’da hanedanların egemenliğine dayalı olan siyasi yapı, millî devletlerden oluşan bir yapıya dönüştü.
Avrupa’da, XIX. yüzyılda Sanayi İnkılabı sonucu artan üretimin zamanla iç pazarlara fazla gelmesi, üreticilerin yeni pazarlara yönelmesine yol açtı. Sürekli üretim yapan fabrikalarda daha fazla ham madde ve enerjiye ihtiyaç duyulması sanayileşen büyük Avrupa devletlerini sömürgeciliğe yöneltti. Böylece devletler arası rekabet arttı ve sömürgecilik yarışı başladı. Ayrıca bu dönemde 1870 yılında İtalya’nın, 1871’de ise Almanya’nın siyasi birliklerini tamamlayarak sömürgeciliğe yönelmeleri Avrupa’da kuvvetler dengesinin değişmesine neden oldu. Bu iki genel nedenin yanı sıra I. Dünya Savaşı’nın özel nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
• Büyük bir sömürge imparatorluğu kurmuş olan İngiltere’nin sömürgecilik yarışında rakibi olan Almanya’yla çıkar çatışması yaşaması.
• Almanya’nın siyasi birliğini tamamlaması ve Avrupa’da İngiltere ve Fransa’nın, Uzak Doğu’da ise Japonya’nın sömürgelerine göz dikmesi.
• Fransa’nın 1870’te Almanya’ya yenilerek verdiği kömür ve demir madenleri bakımından zengin bir bölge olan Alsace-Lorraine (Alsas-Loren)’i geri almak istemesi.
• İtalya’nın siyasi birliğini geç tamamlaması ve sömürgeler elde etmek için Afrika’da ve Akdeniz’de yayılma politikası izlemesi. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu yönetiminde kalan topraklarını kurtarmak istemesi.
• Rusya’nın Balkanlar’da bütün Slavların bir araya getirilmesi düşüncesine dayanan Panslavizm politikası izlemesi ve bu politikadan rahatsız olan Avusturya-Macaristan
Soru: “Dünya savaşı” kavramından anladıklarınızı açıklayınız.
- Cevap: Dünya savaşı, farklı kıtalarda birçok devletin katıldığı, geniş coğrafyaları ve milletleri etkileyen büyük çaplı savaşlara verilen isimdir.
Soru: Avrupa’daki sömürgecilik rekabetinin I. Dünya Savaşı’na etkilerini araştırınız.
- Cevap: Avrupa’da büyük devletlerin sömürge arayışı, ham madde ve pazar rekabetini artırdı. Bu rekabet, devletler arasında gerginliklere ve ittifakların oluşmasına neden olarak I. Dünya Savaşı’nın çıkmasına zemin hazırladı.
Soru: I. Dünya Savaşı’nın genel nedenlerini ekonomik ve siyasi olarak sınıflandırınız.
- Cevap:
Ekonomik nedenler: Sanayi İnkılabı sonucu ham madde ve pazar arayışı, sömürgecilik yarışı.
Siyasi nedenler: Milliyetçilik akımları, İtalya ve Almanya’nın siyasi birliklerini tamamlamaları, Fransa’nın Alsace-Lorraine’i geri alma isteği.
Soru: “Siyasi birlik” kavramını araştırıp defterinize yazınız. Sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.
- Cevap: Siyasi birlik, bir milletin tek bir devlet altında toplanmasıdır. İtalya ve Almanya, XIX. yüzyılda siyasi birliklerini tamamlamışlardır.
Soru: Dünya Savaşı’nın özel nedenlerinden hangileri savaşın ekonomik sebeplerini oluşturmaktadır?
- Cevap: Sömürgecilik yarışında Almanya’nın İngiltere ve Fransa’nın sömürgelerine göz dikmesi ve sanayileşmiş ülkelerin ham madde ve pazar arayışları, savaşın ekonomik sebeplerini oluşturmaktadır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum