

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35
arasındaydı. Mustafa Kemal bu görevleri titizlikle gerçekleştirdi. 1 Mart 1914’te yarbay rütbesine yükseldi.
Mustafa Kemal, görevinden fırsat buldukça Bulgaristan’ın sosyal, ekonomik ve kültürel hayatını yakından tanımaya çalışmıştı (Görsel 1.38). Operayı ilk kez burada izlemiş, bunun yanı sıra Bulgaristan’da yaşayan Türklerin sorunlarıyla yakından ilgilenmişti. Onların kültürel hayatlarının geliştirilmesi için girişimlerde bulunan Mustafa Kemal, Bulgaristan’da yaşayan Türklerin çıkardığı gazeteleri yakından takip etmişti. Bulgar meclisinde incelemelerde bulunan Mustafa Kemal, Bulgaristan’daki Türklerin varlığının korunması, geliştirmesi ve millî bilinç temellerinin oluşmasına katkı sağlamıştı.
Soru: Aşağıda verilen şiiri okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
Ne suyun bizimdir, artık, ne selin
Kıyını el aldı adalar elin…
Toprağa belenmiş kınalı gelin,
“Vay benim gelinlik kınam!” der, ağlar!
Gider Mustafa Paşa’m,” Tuna’m!” der, ağlar!
Gökte salalara çığlık karışır;
Bulutları aşıp göğe irişir..
Yerde -gayri- kurtlar kuşlar çığrışır;
Kimi “yavrum!”, kimi “anam!” der, ağlar;
Gider Mustafa Paşa’m, “Tuna’m!” der, ağlar!
Arif Nihat Asya, 1964
- Cevap:
Soru: Şiirde hangi bölgenin kaybedilmesi konu edilmiştir? Yazınız.
- Cevap: Şiirde Tuna Nehri ve çevresindeki Balkan topraklarının kaybedilmesi konu edilmiştir.
Soru: Bölgenin kaybedilme sebebini üniteden öğrendiğiniz bilgiler ışığında Osmanlı Devleti’nin çok uluslu yapısıyla ilişkilendirerek yazınız.
- Cevap: Osmanlı Devleti’nin çok uluslu yapısı nedeniyle Balkanlardaki azınlıklar milliyetçilik akımlarından etkilenerek bağımsızlık mücadelelerine girmişlerdir. Bu isyanlar ve dış destekler sonucu Osmanlı, Balkanlardaki topraklarını kaybetmiştir.
Soru: Görsel 1.39’daki insanların durumlarıyla ilgili duygularınızı ifade ediniz.
- Cevap: Görseldeki insanlar göç etmek zorunda kalmış, yurtlarını terk eden kederli ve çaresiz insanlar olarak görünüyor. Onların acısını ve zor şartlarını görmek üzücü ve hüzün verici.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 35 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum