Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 34
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 34

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 34

Mustafa Kemal, Balkan savaşları devam ederken Çanakkale ve Gelibolu’nun savunulması amacıyla kurulan askerî birliğin Harekât Şubesi Müdürlüğüne atandı. Bu görevi sırasında Çanakkale Boğazı’nı askerî açıdan ayrıntılı olarak inceleme fırsatı buldu.
Balkan savaşları sonunda önemli gelişmeler yaşandı. Osmanlı Devleti Bulgaristan ile İstanbul (29 Eylül 1913), Yunanistan ile Atina (14 Kasım 1913) ve Sırbistan ile İstanbul (14 Mart 1914) antlaşmalarını imzaladı. Bu antlaşmalarla Balkanlar’da yaşayan ve azınlık durumuna düşen Türklerin kültürel hakları yasal garanti altına alındı. Batı Trakya, Makedonya, Arnavutluk, Adalar (Ege) Denizi’ndeki adalar ve On İki Ada kaybedildi (Harita 1.3). Balkanlar’da yaşayan Türklerin çeşitli baskılarla karşı karşıya kalmaları nedeniyle Balkanlar’dan Anadolu’ya göçler yaşandı. Osmanlı ordusunda bir reform yapılması ihtiyacı ortaya çıktı.

Mustafa Kemal Sofya’da (1913)

Balkan savaşlarının sona ermesiyle 1913’te Mustafa Kemal, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya askerî ataşe olarak atandı. Yüzlerce yıl Osmanlı egemenliği altında yaşayan Bulgaristan’ın I. Balkan Savaşı’nda, Osmanlı Devleti’nin başkentini ele geçirmeye teşebbüs edecek kadar güçlenmesinin nedenlerini araştırdı. Bulgaristan’da bulunduğu süre içinde yaptığı incelemeler akılcı ve gerçekçi bir kalkınmanın sonuçlarını görmesini sağlamıştı. Mustafa Kemal bu konularda çeşitli değerlendirmelerde bulunmuştu.
Harbiye Nezaretinin Mustafa Kemal’den beklediği en önemli görev, Bulgarlarla Osmanlı Devleti arasındaki askerî sorunların çözümlenmesi ve buradaki askerî gelişmelerin yakından izlenmesiydi. Aynı zamanda diğer Balkan devletlerinin askerî durumlarının öğrenilmesi de görevleri

Soru: Balkan savaşları sonunda Osmanlı ordusunun yeniden yapılandırılması ihtiyacının ortaya çıkmasındaki sebepler nelerdir?

  • Cevap: Balkan Savaşları’nda Osmanlı ordusu, organizasyon eksiklikleri, komuta kademesindeki zayıflıklar ve modern silahların yetersizliği nedeniyle ağır yenilgiler almıştır. Bu durum, ordunun yeniden yapılandırılması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 34 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum

  • Güzel