

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32
açısından önemlidir. Mustafa Kemal 1911 yılında Arnavutluk’ta çıkan bir isyanın bastırılmasında görev aldı. İsyan bastırıldıktan sonra Selânik’teki görevine geri döndü.
Trablusgarp Savaşı (1911-1912)
Osmanlı Devleti XIX. yüzyıl boyunca sanayileşen ve sömürgecilik yapan Avrupa devletlerinin saldırıları ile karşı karşıya kaldı. Sanayileşen ve 1870 yılında siyasi birliğini kurarak sömürgeciliğe yönelen İtalya, Kuzey Afrika’daki Osmanlı toprağı olan Trablusgarp’a göz dikti. 1911 yılı Eylül ayı sonlarına doğru bölgeyi işgal etmeye başladı. İtalya’nın Trablusgarp’ı işgalinde etkili olan nedenler şunlardır:
• Trablusgarp’ta zengin fosfat yataklarının bulunması.
• Osmanlı Devleti’nin zayıflaması ve siyasi yalnızlık içinde bulunması.
• İşgale büyük Avrupa devletlerinin onay vermeleri.
• Kuzey Afrika’nın bu önemli bölgesinin coğrafi konum olarak İtalya’ya yakın olması.
Osmanlı Devleti’nin bu yıllarda başta Arnavutluk ve Makedonya olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerinde çıkan ayaklanmalarla uğraşması bölgeye müdahale edilmesine engel olmaktaydı. Mısır, İngiliz işgali altında olduğu için Trablusgarp’a karadan yardım gönderilemedi. Donanmanın yetersizliği nedeniyle işgale denizden de müdahale edilemedi. Ancak aralarında Mustafa Kemal’in de bulunduğu Enver Bey, Nuri Bey, Fethi Bey gibi genç subaylar gizlice Trablusgarp’a gittiler. Buradaki birlikleri ve yerli halkı işgale karşı teşkilatlandırdılar. İtalyanlara karşı büyük bir direniş başlatıldı (Görsel 1.37).
Soru: Milletlerin siyasi birlik kurmalarının geleceklerine etkisini tarihten örnekler vererek açıklayınız.
- Cevap: Siyasi birlik kurmak, bir milletin güçlenmesine ve bağımsızlığını korumasına yardımcı olur. Örneğin, İtalya ve Almanya’nın siyasi birliklerini kurmaları, onları daha güçlü devletler haline getirmiştir.
Soru: Mustafa Kemal’in gönüllü olarak Trablusgarp Savaşı’na katılması onun hangi kişilik özellikleri ile ilişkilendirilebilir?
- Cevap: Vatanseverlik, cesaret ve fedakarlık.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum