Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 31
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 31

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 31

göre 31 Mart 1325’te başladığı için “31 Mart Olayı (Vakası)” olarak adlandırıldı. Bunun üzerine İstanbul’daki bu ayaklanmayı bastırmak için Selanik’te “Hareket Ordusu” hazırlandı (Görsel 1.35). Mahmut Şevket Paşa’nın komutanlığım yaptığı bu ordunun kurmay başkanlığını ise Mustafa Kemal üstlendi. Mustafa Kemal daha önce kurmay subay olarak görev yaptığı Suriye’de askerî meseleler hakkındaki görüşleriyle kendini kanıtlamıştı. Bu önemli görevle de kurmaylık yeteneği pekişmişti.

Mustafa Kemal, Hareket Ordusu’nun yalnızca kurmay başkanlığını yapmakla kalmadı, kuruluşunda da yer aldı. Aynı zamanda orduya “Hareket Ordusu” adını verdi ve ordunun İstanbul’da uygulayacağı planları ve bildiriyi de hazırladı. Hareket Ordusu İstanbul’a ulaştıktan sonra kısa sürede duruma hâkim oldu, ayaklanmayı bastırdı. Bu süreçte güçlenen İttihat ve Terakki mensuplarınca Padişah II. Abdülhamit tahttan indirildi. Yerine V. Mehmet Reşat geçti. Böylece İttihat ve Terakki Cemiyetinin yönetimdeki ağırlığı giderek artmaya başladı. Orduyu da kendi yanlarına çekmeye çalışan İttihatçılar ülkenin geleceğinde hâkim konuma geldiler.
Mustafa Kemal, Meşrutiyet’in ilanı ve sonrasında ülkenin kurtuluşu için yapılanları yeterli görmüyordu. Osmanlı Dev- leti’nde daha büyük ve köklü değişikliklerin yapılması gerektiğine inanıyordu. Bir süre sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti mensuplarıyla fikir ayrılığına düştü. Bu cemiyetin gizli olmaktan çıkarılması ve yasal bir partiye dönüşmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca ordunun siyasetten ayrı tutulması fikrini savundu. Bu görüşlerinden dolayı cemiyetin üst düzey yöneticileri ile arası açıldı. Ordunun asıl göreviyle uğraşmasını savundu. Ancak bu önerisi tepkiyle karşılandı. Bundan sonra Mustafa Kemal İttihat ve Terakki Cemiyetinden uzaklaşarak önceden olduğu gibi askerlik mesleğine yoğunlaştı.

Picardie (Pikardi) Manevraları

1910 yılının Eylül ayında Kuzey Fransa’daki Picardie’de (Pi- cardi) askerî manevralar yapılacaktı. Bu manevra ile Fransızlar, aynı yılın bahar aylarında Almanların yaptığı askerî manevraya cevap vermek ve onlardan daha güçlü olduklarını göstermek istemişlerdi. Avrupa devletlerinden askerî gözlemcilerin katıldığı manevralara Osmanlı Devleti de davet edilmişti. Manevralarda Osmanlı Devleti’ni, dönemin Paris Askerî Ataşesi Fethi (Okyar) Bey’in başkanlığında Binbaşı Selahattin Bey ve Kolağası Mustafa Kemal’den oluşan bir heyet temsil etti (Görsel 1.36).

Mustafa Kemal Picardie Manevraları’nda Fransız Ordusunu ve komutanlarını yakından tanıdı. Avrupa’daki ordularla Türk Ordusu’nun durumunu karşılaştırma şansı buldu. Ayrıca o yıllarda Avrupa’daki askerî teknoloji konusundaki gelişmeleri yakından görmesi ve bu gelişmeleri yaklaşmakta olan muhtemel bir dünya savaşının habercisi olarak yorumlaması

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum