Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 28

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 28 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 28

1.3 MUSTAFA KEMAL’İN FİKİR HAYATINI ETKİLEYEN KİŞİLER VE OLAYLAR

Mustafa Kemal gibi büyük bir liderin yetişmesinde büyüdüğü ortamın ve aldığı eğitimin önemli payı vardır. Mahalle Mektebinden Harp Akademisine kadar öğrenim gördüğü okullardaki öğretmenlerinin kişiliğinin oluşmasında ve fikir hayatının gelişmesinde önemli katkıları olduğundan daha önce söz etmiştik. Mustafa Kemal’in düşünce yapısının gelişmesinde, Osmanlı Devleti’nin son dönemindeki şair, yazar ve aydınların ve Avrupa’daki Aydınlanma Çağı düşünürlerinin de etkisi büyüktür. Yerli ve yabancı bu aydınların Mustafa Kemal’in fikir hayatını nasıl etkilediğini öğrenelim:
Mustafa Kemal vatanseverlik, hürriyet ve millet konularında vatan ve hürriyet şairi Namık Kemal’den etkilendi (Görsel 1.29). Tevfik Fikret inkılapçılık, bağımsızlık, batılılaşma, gençlik ve kadın hakları konularında ona ilham kaynağı oldu (Görsel 1.30). Türkçülük akımının önemli temsilcilerinden biri olan Ziya Gökalp, millî dayanışma ve Türk milliyetçiliği ile Türk millî şairi olarak anılan Mehmet Emin (Yurdakul) ise millî kültür, millî birlik ve beraberlik kavramları konusunda Mustafa Kemal’in düşünce yapısını etkiledi (Görsel 1.31, 1.32).
Türk aydınlarının eserlerinin yanı sıra yabancı düşünürlerin eserlerini de okuyup inceleyen Mustafa Kemal, özellikle Aydınlanma Çağı düşünürlerinden etkilendi. Montesquieu (Montesku) mutlakiyete karşı meşruti monarşiyi (anayasalı krallık rejimini) savundu. Rousseau (Ruso) eşitlik ve demokrasiyi, Voltaire (Volter) vicdan ve fikir hürriyetini eserlerinde ele aldı. Diderot (Didero) yayımladığı ansiklopedide esaret, hürriyet, adalet gibi kavramları halka açıkladı. Mustafa Kemal, Fransız İhtilali’nin ortaya çıkmasında etkili olan bu düşünürlerin siyaset, hukuk, adalet, toplum ve devlet gibi konulardaki görüşlerinden yararlandı. Sahip olduğu entelektüel birikim onun fikir hayatının zenginleşmesinde ve inkılapçı bir kişilik özelliği kazanmasında etkili oldu.
Mustafa Kemal’in doğup büyüdüğü yıllar, Osmanlı Devle- ti’nin ağır iç ve dış sorunlarla karşı karşıya kaldığı son dönemine rastlamaktadır. Sanayileşen Avrupa devletleri Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’daki topraklarını işgal ederek sömürgeleştirmeye başladılar. 1789 Fransız İhtilali ile yayılan milliyetçilik akımının etkisiyle azınlıklar isyan etmeye başladılar. Özellikle Balkanlarda büyük huzursuzluk yaşanmaktaydı. Mustafa Kemal erken yaşlardan itibaren tüm sorunlara tanık oldu. Devlet yönetimindeki hataları ve aksaklıkları fark etti. Kendisinde inkılap düşüncesinin gelişmesinde yaşanan bu gelişmeler önemli rol oynadı. Mustafa Kemal’in fikir hayatını etkileyen önemli bir olay da

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 28 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!