Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 23
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 23

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 23

tanıştı. Çiftlik işlerinde dayısına yardımcı oldu. Bu süreçte Mustafa okula gidemedi ve öğrenim hayatı bir süre kesintiye uğradı. Oğlunun eğitiminin aksamasından endişe duyan Zübeyde Hanım, onu Selânik’e halasının yanına gönderdi. Yarım kalan ilkokul öğrenimini başarı ile bitiren Mustafa, burada sivil bir ortaokul olan Selânik Mülkiye Rüştiyesine kaydoldu.

Selânik Mülkiye Rüştiyesi

Rüştiyeler, Osmanlı Devleti’nde Tanzimat Dönemi’nde kurulan ve ortaokul seviyesinde, Batı tarzı eğitim veren kurumlardı. Rüştiyelerden mezun olanlar, o dönemde devletin idari ve askerî birimleri de dâhil olmak üzere çeşitli kurumlarda meslek sahibi oluyorlardı. İlk olarak Selânik Mülkiye Rüştiyesine kaydolan Mustafa, burada eğitim görmekten pek memnun kalmadı ve bu okuldan ayrıldı. Askerî bir okula girebilmenin yollarını aramaya başladı.
Mustafa Kemal çocukluğundan itibaren askerliğe büyük ilgi duymaktaydı. Bu mesleği yapmak için son derece istekliydi. Selânik sokaklarında gördüğü üniformalı subaylara özeniyor ve askerliğe olan sevgisi daha da artıyordu. Annesi Zübeyde Hanım oğlunun bu zor mesleği tercih etmesine karşı çıkıyor ve onu bu düşüncesinden vazgeçirmek istiyordu. Askerlik mesleğini seçmekte kararlı olan Mustafa, Selânik Askerî Rüştiyesinin giriş sınavına katılmış ve sınavı kazanmıştır. Bu gelişme üzerine annesi de onun askerî okula gitmesine onay vermiştir.

Selânik Askerî Rüştiyesi

Mustafa, 1893 yılında Selânik Askerî Rüştiyesine başladı. Okula kısa sürede alıştı ve öğretmenlerini sevdi. Arkadaşları arasında zekâsı ve üstün yetenekleri ile ön plana çıktı. Onun yetenek ve olgunluğu Matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Sabri Bey’in de dikkatini çekti. Öğretmeni, ona duyduğu sevgiden ve onun olgun kişiliğinden dolayı “Kemal” adını verdi. İşte o zamandan başlayarak küçük askerî rüştiyeli, “Mustafa Kemal” olarak anılmaya başlandı.
Selânik Askerî Rüştiyesinde aldığı eğitim Mustafa Kemal’in meslek hayatına olduğu kadar fikir hayatına da önemli katkı sağladı. Okulun aydın fikirli, çağını iyi kavramış ve çoğunluğu subaylardan oluşan öğretmen kadrosundan iyi bir eğitim aldı (Görsel 1.24). Onun ileride disiplinli bir insan olmasında aldığı bu eğitimin payı vardır. Öğretmenlerinden özellikle Matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Bey ve Fransızca öğretmeni Yüzbaşı Nakiyüddin Bey’in Mustafa Kemal’in kişiliğinin oluşmasında büyük etkisi oldu. Ayrıca askerî rüştiye öğrenimi sırasında, seçkin öğrencilere verilen sınıf çavuşluğu ve müzakerecilik gibi görevler de Mustafa Kemal’in başarısının ve özgüveninin artmasına katkı sağladı.

Soru: Mustafa Kemal’in Selânik Mülkiye Rüştiyesini yarıda bırakmasının sebebi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal, Selanik Mülkiye Rüştiyesi’nde eğitim görmekten memnun kalmadığı için okulu bırakmıştır. Askerliğe olan ilgisi, onu askerî bir okul arayışına yönlendirmiştir.

Soru: Mustafa Kemal’in küçük yaştan itibaren askerlik mesleğine ilgi duymasının nedenleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal, Selanik sokaklarında gördüğü üniformalı subaylara özeniyor ve askerî düzeni seviyordu. Bu yüzden askerlik mesleğine büyük ilgi duymaya başlamış ve bu alanda kendini geliştirmek istemiştir.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 23 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum