

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 217

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 217 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 217
İsmet İnönü’nün demokratikleşme için atılacak adımlarla ilgili yaptığı açıklamalardan kısa bir süre sonra Nuri Demirağ tarafından 22 Eylül 1945 tarihinde “Millî Kalkınma Partisi” adıyla Türkiye’nin üçüncü muhalefet partisi kuruldu (Görsel 7.26). Parti ekonomide devletçilik sistemi yerine liberalizmi, dış politikada ise İslam birliğini savunmuştur. Parti Nuri Demirağ’ın ölümünden kısa bir süre sonra kapatılmıştır.
1945 yılı başlarında TBMM’de “Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu” üzerine yaşanan tartışmalar, CHP içindeki ilk önemli muhalefet hareketini ortaya çıkardı. Haziran 1945’te CHP Meclis Grup Başkanlığına Celal Bayar (Görsel 7.27), Adnan Menderes (Görsel 7.28), Mehmet Fuat Köprülü (Görsel 7.29) ve Refik Koraltan’ın (Görsel 7.30) imzalarıyla “Dörtlü Takrir” (önerge) verildi. Kanunlarda ve parti tüzüğünde demokrasiye aykırı hükümlerin ortadan kaldırılması, meclisin hükümeti gerçek anlamda denetlemesi ve seçimlerin serbestçe yapılması muhalif milletvekillerin isteklerini oluşturmaktadır. Tartışmalara neden olan bu istekler CHP’de kabul görmedi. Bu gelişme üzerine CHP’den istifa eden milletvekilleri, Celal Bayar öncülüğünde 7 Ocak 1946’da Demokrat Parti’yi kurdular. Kısa bir süre içinde parti teşkilatı tamamlandı. Demokrat Parti güçlü bir muhalefet partisi olarak Türk siyasi hayatına girmiş ve Türkiye’de demokrasiyi geliştirme amacında olduklarını bildirdi. DP ülke genelinde teşkilatlanma çalışmalarına devam ederken CHP ise bu süreçte 1947 yılında yapılacak milletvekili seçimlerini öne aldı. 21 Temmuz 1946’da yapılan erken genel seçim sonucunda CHP 397, DP 61, bağımsızlar 7 milletvekilliği elde etti.
Demokrat Parti’nin ülkenin tamamında teşkilatlanmasını tamamlayamadan girdiği 1946 Milletvekili Genel Seçimleri tek derecelidir. Yargı denetiminin bulunmadığı 1946 seçimleri açık oy gizli sayım sistemi ile yapılmış ve Demokrat Parti 1946 seçimlerini kaybetmiştir. Seçimi kazanan CHP 1950 seçimine kadar Türkiye’yi yönetmeye devam etmiştir.
Soru: Türkiye’nin çok partili hayata geçmesi demokrasinin gelişimine ne gibi katkılar sağlamıştır? Tartışınız.
- Cevap: Türkiye’nin çok partili hayata geçmesi, farklı görüş ve düşüncelerin mecliste temsil edilmesini sağlamıştır. Bu sayede halkın yönetime katılımı artmış ve demokrasi kültürü güçlenmiştir.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 217 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum