

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 214

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 214 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 214
azalmıştır. Özellikle temel ihtiyaç maddelerinde yaşanan darlık stokçuluk ve karaborsacılığı arttırmıştır.
1942 yılında büyük şehirlerde ekmeğin karne ile verilmesine başlanmıştır (Görsel 7.22, 7.23). Hükümet fiyatı yükselen mallara narh koymuş, stokçuluğu önlemek için 1940’ta Millî Korunma Kanunu’nu çıkarmıştır. Bu kanun gereğince Toprak Mahsulleri Ofisi, Petrol Ofisi, Et ve Balık Kurumu gibi kurumlar açılmıştır. Aşırı kazancı ve yüksek enflasyonu önlemek için Toprak Mahsulleri Vergisi ve Varlık Vergisi çıkarılmıştır. Bu vergiler iç ve dış tepkiler nedeniyle bir süre sonra kaldırılmıştır. Ülkede artan hayat pahalılığı, başta memur ve işçiler olmak üzere vatandaşların alım gücünü düşürmüştür. Ülkedeki ekonomik durgunluğu gidermek için Toprak Reformu çerçevesinde 1945 yılında Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu kabul edildi fakat beklenen başarı elde edilemedi.
Savaş tehlikesinin sınırlarına kadar dayandığı Türkiye’de, halkı olası bir saldırıdan korumak için sivil savunma önlemleri uygulandı. Saat 23.00’ten sonra büyük şehirlerde sokağa çıkmak yasaklandı. Ani bir hava saldırısına karşı geceleri ülke genelinde “karartma” uygulandı. II. Dünya Savaşı’nın getirdiği zorluklar sağlık hizmetlerinin aksamasına yol açmıştır. Doktorların önemli bir bölümünün askere alınması nedeniyle halk, yeterince sağlık hizmeti alamamıştır. Yetersiz beslenme, açlık, gıdasızlık, temizlik maddelerinin sağlanmasındaki zorluklar ve artan yoksulluk sıtma, tifo, kolera gibi salgın hastalıklarda artışa neden olmuştur. İthalatın azalması ilaçların bulunmasını zorlaştırmış ve ilaç fiyatlarının yükselmesine yol açmıştır.
Soru: Türkiye’nin II. Dünya Savaşı boyunca toplumsal yaşamda karşılaştığı zorluklar nelerdir? Örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Türkiye, II. Dünya Savaşı boyunca ekonomik sıkıntılar ve kıtlıkla karşılaştı. Varlık Vergisi uygulaması gibi tedbirler alınsa da halk yüksek vergiler ve temel ihtiyaç maddelerine ulaşım zorlukları nedeniyle olumsuz etkilendi. Ayrıca erkek nüfusun büyük bir kısmının askerlikte olması üretimi azalttı.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 214 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum