

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 213

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 213 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 213
II. Dünya Savaşı’nın Sonuçları
II. Dünya Savaşı’nın ortaya çıkardığı sonuçlar bütün dünyada etkili oldu. Dünyada siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan birçok değişiklik yaşanmasına neden oldu. Savaşı Müttefik Devletler kazandı, Mihver Devletler kaybetti. Dünyada bazı ülkelerin sınırları değişti. Almanya, Doğu ve Batı Almanya olarak ikiye ayrıldı. Filistin topraklarında İsrail devleti kuruldu. Faşizm, Nazizm gibi rejimler yıkıldı. Komünizm dünyanın birçok ülkesine yayılmaya başladı. Savaşta aralarında çok sayıda sivilin bulunduğu milyonlarca insan öldü. Devletler savaş hukukunu ve insan haklarını ihlal ettiler. Savaş suçu işlediler. Savaş yıllarında büyük devletlerin Asya, Afrika ve Orta Doğu’daki sömürgeleri üzerinde etkileri azaldı. Bu devletlere karşı bağımsızlık mücadelesi başladı. Savaş İslam dünyasında önemli kayıplara yol açtı. Çok sayıda Müslüman ve Türk yurtlarından edildi. Uluslararası kuruluşların merkezleri, Avrupa’dan ABD’ye taşındı.
Savaşı kazanan Müttefik Devletler, Şubat 1945’te Yalta Konferansı’nda dünyanın siyasi yapısını yeniden şekillendirdiler (Görsel 7.21). (Harita 7.1). Mihver Devlet- ler’e savaş ilan eden devletlerin kurulacak olan Birleşmiş Milletler Teşkilatına üye olabileceğine karar verdiler.
Dünyada ideolojik ayrılığa dayalı ABD liderliğinde “Batı Bloku”, SSCB liderliğinde “Doğu Bloku” oluştu. Bloklar arasındaki gerginlik nedeniyle “Soğuk Savaş Dönemi” başladı. Türkiye’nin de katıldığı San Francisco Konferansı’yla Birleşmiş Milletler Teşkilatı kuruldu. II. Dünya Savaşı’nın ortaya çıkardığı tahribat dünyada üretim ve ticaretin olumsuz etkilenmesine neden oldu.
II. Dünya Savaşı’nın Türkiye’ye Etkileri
II. Dünya Savaşı bütün dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de olumsuz etkilemiştir. İktidarda Cumhuriyet Halk Partisinin bulunduğu ve İsmet İnönü’nün cumhurbaşkanı olduğu Türkiye, savaşın son yılına kadar tarafsızlığını korumuştur. Ancak savaşa girmemesine rağmen savaşın getirdiği ekonomik ve sosyal sıkıntıları derinden yaşamıştır. Savaş nedeniyle ülke güvenliğinin tehlikeye girmesi üzerine genel seferberlik ilan edilmiştir.
Savaş sürecinde devlet bütçesinin önemli bir kısmı savunma harcamalarına ayrılmıştır. Çeşitli yasal düzenlemeler ve çıkarılan vergilerle devlet giderleri karşılanmaya çalışılmıştır. Savaşın getirdiği ekonomik zorluklar sanayi yatırımlarının ertelenmesine neden olmuş, üretim düşmüş, dış ticaret…
Soru: Türkiye’nin II. Dünya Savaşı boyunca izlediği dış politika nasıl sonuçlanmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Türkiye, II. Dünya Savaşı boyunca tarafsız bir dış politika izlemiştir. Bu sayede savaşın yıkıcı etkilerinden korunmuş ve toprak bütünlüğünü koruyarak ekonomik ve askeri gücünü daha fazla kaybetmemiştir.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 213 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum