

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 21

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 21
1.2 MUSTAFA KEMAL’İN ÇOCUKLUK DÖNEMİ VE ÖĞRENİM HAYATI
Mustafa Kemal’in Çocukluğu
Mustafa Kemal, 1881’de Selânik’te Koca Kasım Mahallesi, Islahhane Caddesi’nde, bugün müze olan üç katlı bir evde (Görsel 1.18) dünyaya geldi. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır (Görsel 1.19, 1.20). Anne ve baba tarafı Anadolu’dan Rumeli’ye göç eden Türkmen ailelerindendi. Babası, Selânik Evkaf (vakıflar) Dairesinde kâtiplik yaptı. Daha sonra Asakir-i Millîye taburunda gönüllü subaylık ve gümrük memurluğu görevlerinde bulundu. Ali Rıza Efendi bir süre sonra memuriyetten ayrılarak kereste ve tuz ticaretiyle uğraştı. Zübeyde Hanım okuma ve yazma bilen kültürlü bir ev hanımıydı. Ali Rıza Efendi ile Zübeyde Hanım’ın Fatma, Ahmet, Ömer, Mustafa, Makbule ve Naciye adlarında altı çocuğu oldu (Görsel 1.21). Mustafa ve Makbule hariç diğer çocuklar, küçük yaşta hayatını kaybetti.
Mustafa Kemal’in doğduğu ve çocukluğunun geçtiği Selânik, XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki en modern ve gelişmiş şehirlerinden biriydi. Şehir, ordu merkeziydi ve her konuda geniş bir etki alanı vardı. Avrupa’yla olan demir yolu bağlantısı; güvenli, geniş ve işlek limanı şehrin ekonomik ve sosyal hayatına canlılık getirmişti. Selânik limanı Orta Avrupa ülkeleri için Akdeniz’e en kestirme ulaşım noktası olarak hizmet vermekteydi. Şehirde limana yakın depolar, toptan satış semti, iş hanları ve pazarlar gelişmiş bir ticari hayatın göstergeleriydi. Osmanlı Devleti’nin Batı’ya açılan kapısı konumundaki Selânik, Türklerle birlikte Rum, Sırp, Yunan, Bulgar ve Yahudi gibi farklı etnik ve dinî kökenden gelen toplulukların birlikte yaşadığı kültürel çeşitliğe sahip bir şehirdi. Fakat Osmanlı Devleti’nde azınlık ayaklanmalarının yoğunlaştığı bu dönemde, Rumeli’de asayiş ve huzur ortamı bozulmuştu. Rum, Bulgar çeteleri çıkardıkları olaylarla Türk halkının can ve mal güvenliğine zarar vermekte, onları göçe zorlamaktaydılar.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 21 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum