

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 209

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 209 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 209
Türkiye, 1932 yılından itibaren dünyada güç dengelerinin değişmeye başlamasıyla Atatürk’ün uyguladığı gerçekçi, barışçı ve millî çıkarları esas alan bir dış politika yürütmüştür. Türkiye bu durum karşısında özellikle Balkan Antantı’nda yer alan komşularıyla karşılıklı olarak sınırlarını güvence altına almaya çalıştı. Uluslararası ilişkilerde eşitliğe dayalı karşılıklı ilişkiler kurmaya gayret etti. Savaşın mecbur kalınmadıkça bir cinayet olduğunu düşünen Atatürk’ün belirlediği dış politika esasına uygun olarak mümkün olduğu kadar olaylara akılcı yaklaştı. Birçok uluslararası kuruluşa üye oldu ve bu kuruluşların çalışmalarında etkin görevler üstlendi. Aynı zamanda bazı devletlerin yayılmacı politikalarına karşı öncülük ettiği antlaşmalarla bölgesel barışa ve dünya barışına katkı sağlamıştır. 1933 yılından sonra, İngiltere ve Fransa’ya yakın olan ittifaklara ve güvenlik önlemlerine yönelmiştir. 1936 yılında imzalanmış olan Montreux (Montrö) Boğazlar Sözleşmesi ile 1937 yılında oluşturulan Sadabad Paktı bu önlemlerdendir.
Türkiye II. Dünya Savaşı boyunca izlediği denge siyaseti ile fiilen savaş dışı kalmayı başaracaktır.
Müttefik Devletleri ve Mihver Devletler’in yoğun baskılarına rağmen uyguladığı akılcı, barışçı denge siyaseti ile savaşın yıkıcı etkilerine fazla maruz kalmadan bu süreci atlacaktır.
Soru: Atatürk’ün Almanya ve İtalya ile ilgili görüşlerine bakarak hangi kişilik özelliklerinin ön plana çıktığı söylenebilir? Belirtiniz.
- Cevap: Atatürk’ün Almanya ve İtalya ile ilgili görüşlerinde ileri görüşlülüğü ve gerçekçiliği ön plana çıkar. Bu ülkelerin yayılmacı politikalarını öngörerek Türkiye’nin barışçı bir dış politika izlemesi gerektiğini savunmuştur.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 209 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum