

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 207

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 207 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 207
Nuri Conker, Türk ordusunun emir komutadaki sorunlarını irdelediği “Zabit ve Kumandan” adlı bir kitap yazmıştı. Mustafa Kemal bu kitapta arkadaşının bazı görüşlerine katılırken bazılarına katılmıyordu. Bu yüzden bu kitabın eleştirisini yapan kendi fikirlerine de yer verdiği söyleşi şeklindeki “Zabit ve Kumandan ile Hasbihal” isimli kitabı yazdı. Kitabında iyi yöneticiliğin ve komutanlığın nasıl olması gerektiği üzerinde durdu. Kitap I. Dünya Savaşı’nın sonunda, 1918 yılında İstanbul’da bastırıldı. Aynı yıl Ali Fethi Bey’le yayın hayatı elli gün süren “Minber” adlı bir gazete çıkardılar. Mustafa Kemal’in de yazılar yazdığı gazetede devletin ve milletin karşı karşıya kaldığı tehlikelerden bahsedilerek halk bilgilendirilmiştir. Bazı konularda hükümete de uyarılarda bulunulmuştur. Bu küçük deneme Atatürk’ün milletin aydınlanmasında gazetelere verdiği önemi göstermiştir.
Mustafa Kemal Atatürk, I. Dünya Savaşı sırasında hatıra defteri tutmuş bunun yanı sıra başka eserlerde kaleme almıştır. “Arıburnu Muharebeleri Raporu” ve “Ana- fartalar Muharebelerine Ait Tarihçe” isimli eserlerinde Çanakkale Savaşı’nı gün gün ayrıntılarıyla anlatmıştır. Bölgesinde oluşan muharebelerin tarihini tutmuş, anlattığı konu ve olayları belgelere dayandırmıştır.
Mustafa Kemal’in yazdığı en önemli eserlerden biri de Nutuk’tur (Görsel 7.11). O, bu eserinde 1919-1927 yılları arasında yaşanan önemli olayları ve gelişmeleri anlatmıştır. Atatürk’ün yazdığı diğer belli başlı eserleri ise şunlardır: “Cumalı Ordugâhı”, “Taktik Tatbikat Gezi 1 (Görsel 7.12) “, “Taktik Meselesinin Çözümü ve Emirlerin Yazılmasına İlişkin Öğütler”, “Talim ve Terbiye-i Askeriye Hakkında Nokta-i Nazarlar”, “Karlsbat Hatıraları”, “Medeni Bilgiler” ve “Geometri (Görsel 7.10)” Bunların haricinde Alman Generali Litzmann’ın yazdığı “Takımın Muharebe Talimi” ve “Bölüğün Muharebe Talimi” adlı eserleri ise Almancadan çevirmiştir.
Mustafa Kemal birçok eser yazarak Türk milletine armağan etti ve yol gösterici oldu. Eserlerinde toplumdan siyasete, askerlikten eğitime varana kadar farklı konulardaki düşüncelerini ortaya koydu. Birçok eseri olmasına rağmen “Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’dir.” sözüyle en önemli eserinin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu belirtmiştir. Bağımsız ve çağdaş bir devletin kurulmasına öncülük eden Atatürk, kurduğu cumhuriyet ile millet iradesine dayanan yeni ve modern bir yönetim sistemini de Türk milletine kazandırmıştır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 207 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum