Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 203
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 203

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 203 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 203

Atatürk’ün naaşı, 16-18 Kasım tarihlerinde Dolmabahçe Sarayı’nda Türk halkının ziyaretine açıldı. 19 Kasım 1938’de cenaze namazı kılındı. Ardından naaşı, Yavuz zırhlısı ile İzmit’e, oradan da özel bir trenle 20 Kasım’da Ankara’ya getirildi (Görsel 7.3). Türk bayrağına sarılı tabutu TBMM önündeki katafalka konuldu. 21 Kasım Pazartesi günü resmî tören yapıldı ve aynı gün naaşı Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrine konuldu. 10 Kasım 1953’te büyük bir törenle ebedi istirahatgâhı olan Anıtkabir’e nakledildi.

Atatürk’ün vefat haberi tüm yurtta üzüntüyle karşılandı (Görsel 7.4). İstanbul’da haberin duyulması üzerine sinemalar, tiyatrolar ve birçok dükkânla birlikte çeşitli eğlence yerleri geçici olarak kapandı. Anadolu halkı gözyaşları içinde Atatürk anıtları önünde toplanıp radyodan yapılacak açıklamalara odaklandı. Atatürk’ün naaşını Ankara’da büyük bir kalabalık karşıladı. Cenaze törenine yüz- binlerce insan katıldı. Yurt genelinde bütün resmî kurumlarda bayraklar yarıya kadar indirilip millî yas ilan edildi. Yurdun birçok yerinde yapılan millî yas törenlerine çocuk, kadın, erkek, yaşlı, genç bütün kesimden halk katıldı. Törenlere katılanlar, Atatürk’e sevgi ve saygısını ifade etmiş, son görevini eksiksiz yerine getirmek istemiştir. Türkiye’deki yabancı elçilikler ve yabancı uyruklu kuruluşlar da bayraklarını yarıya indirerek Türkiye’nin millî matemine katıldı. Yurdun dört bir yanından TBMM’ye, başbakanlığa, hükûmete taziye mektupları gönderildi.

Atatürk’ün vefatı ve kişiliği hakkında, Türk ve yabancı birçok devlet adamı düşüncelerini ve duygularını belirten konuşmalar yaptı. Atatürk’ün ölümü üzerine bölgesel, ulusal ve yabancı basında birçok haber yapıldı. 10 Kasım günü, Atatürk’ün vefatından sonra bazı gazeteler 2. baskıyı çıkardı. 11 Kasım 1938 tarihli gazeteler siyah başlıklarla ve Atatürk resimleriyle acı haberi sür- manşetlerle yayınladı. Gazetelerin birinci sayfalarında ve köşe yazılarında genel olarak Atatürk’ün ölümü, kişiliği ve ölümünden duyulan üzüntü işlendi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 203 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum