Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 202
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 202

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 202

Türk tarihinin önemli liderlerinden biri olan Atatürk, 57 yıllık ömründe birçok başarıya imza attı. Yıkılma sürecine giren Osmanlı Devleti’nden millî ve çağdaş bir devletin doğmasında etkili oldu. Düşünceleri ve uygulamalarıyla Türk ve dünya tarihine yön vermiş ve Türk milletinin hafızasında ve kalbinde yerini almıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olan Atatürk, işgallere karşı verdiği mücadeleyle ve gerçekleştirdiği yeniliklerle sömürülen mazlum milletlere örnek oldu.

Ömrünün büyük bir bölümünü Türk milletine ve vatanına adayan Atatürk, memleket meseleleriyle uğraşırken yorgun düştü ve 1937’de bazı sağlık problemleri yaşamaya başladı. Sağlığının bozulmasına aldırış etmeden çok sevdiği vatanı için çalışmalarına devam etti. 1937 yılının son aylarına doğru giderek belirginleşen hastalığı onun çabuk yorulmasına ve halsizleşmesine neden oldu. 1938 yılının ilk ayında yapılan muayeneler sonucu Atatürk’e karaciğer hastalığı teşhisi konuldu. Doktorlarının dinlenmesi yönündeki öneri ve uyarılarına rağmen o çalışmalarına devam etti. Hatay sorununun çözülmesi ve ana vatana katılması için çalıştı ve uluslararası toplantılara katılmaya devam etti.

Hatay sorununun devam ettiği günlerde Atatürk, güney illerine geziye çıktı. 1938 yılı Mayıs ayında Mersin ve Adana illerini ziyaret etti (Görsel 7.1). Uzun yolculuğu ve çalışmaları nedeniyle hastalığı iyice ilerleyince İstanbul’a döndü. Savarona adlı yatında tedaviye ve dinlenmeye alındı. Yapılan tedavilerden sonuç alınamaması üzerine Dol- mabahçe Sarayı’na getirildi. Sağlık durumu kötüleşince 5 Eylül 1938’de vasiyetnamesini hazırladı. Hastalığı giderek ağırlaşan Atatürk, 8 Kasım 1938’de komaya girdi. Girdiği komadan çıkamadı ve 10 Kasım 1938 Perşembe günü saat dokuzu beş geçe Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu (Görsel 7.2).
10 Kasım’da Atatürk’ün vefat haberi, hükümet tebliği olarak İçişleri Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyuruldu. Tebliğde Atatürk’ün ölümünden duyulan üzüntü ifade edildi. Devletin ve cumhuriyetin sürekliliğiyle ilgili endişe duyulmaması gerektiği vurgulandı. 11 Kasım 1938’de yeni cumhurbaşkanını seçmek için TBMM olağanüstü toplandı. TBMM’ de yapılan gizli oylamada İsmet İnönü, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ikinci cumhurbaşkanı seçildi. İsmet

Soru: Atatürk’ün yazdığı veya yazdırdığı herhangi bir eseri biliyor musunuz? Biliyorsanız arkadaşlarınıza eser hakkında kısaca bilgilendirme yapınız.

  • Cevap: Atatürk’ün yazdığı önemli bir eser Nutuk (Söylev) adlı eserdir. Bu eserde, Milli Mücadele dönemi, Cumhuriyetin kuruluşu ve devrimlerin temel sebepleri ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Atatürk, bu eserle geleceğe ışık tutmayı ve Türk gençliğine rehberlik etmeyi amaçlamıştır.

Soru: Bir devlet veya toplum savaşa girmese de dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan savaştan etkilenir mi? Tartışınız.

  • Cevap: Evet, etkilenir. Bir bölgede yaşanan savaş, ticaret yollarını, enerji kaynaklarını ve ekonomik dengeleri bozabilir. Ayrıca mülteci akını, insani yardımlar ve uluslararası ilişkiler üzerindeki etkilerle diğer devletleri de zor durumda bırakabilir.

Soru: Sağlığının bozulmasına rağmen Atatürk’ün ülkesi için çalışmalarına devam etmesi hangi kişilik özelliğini göstermektedir?

  • Cevap: Bu durum, Atatürk’ün fedakârlık, azim ve sorumluluk bilinci gibi kişilik özelliklerini göstermektedir. Sağlığını ikinci plana atarak ülkesinin geleceği için çalışmaya devam etmiştir.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 202 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum