

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 200

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 200 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 200
Soru: Aşağıdaki Türk dış politikası konularından hangisi Lozan Barış Antlaşması’yla çözüme kavuşturulamamıştır?
A) Azınlıklar sorunu
B) Patrikhane sorunu
C) Musul sorunu
D) Kapitülasyonlar
- Cevap: C
Soru: 27 Ocak 1937 tarihinde Milletler Cemiyeti Konseyi tarafından onaylanan Sandler raporunda; İskenderun Sancağı’nın iç işlerinde bağımsız kalacağı, dışişlerinin Suriye Devletince yönetileceği; Türkçenin resmi dil olacağı, ikinci bir dil için Milletler Cemiyeti Konseyinin karar vereceği gibi açıklamalara yer verilmiştir. Bunun yanı sıra Fransa’yla Türkiye’nin bir anlaşma yaparak, sancağın toprak bütünlüğünü birlikte garanti altına almaları kararlaştırılmıştır. Metne göre Hatay Meselesiyle ilgili aşağıdaki yorumlardan hangisi çıkarılamaz?
A) Hatay yarı bağımsız bir statü elde etmiştir.
B) Türkiye Hatay meselesinde garantör devletlerden biri olmuştur.
C) Hatay’da Türk kültürünün korunmasına yönelik karar alınmıştır.
D) Hatay meselesi Türk devletinin istediği şekilde çözülmüştür.
- Cevap: D
Soru: Mustafa Kemal’in “Türk’ün saygınlığı, onuru ve yeteneği çok yüksek ve büyüktür. Bir millet esir yaşamaktansa yok olsun daha iyidir.” sözü Türk dış politikası ilkelerinden hangisiyle ilgilidir?
A) Bağımsızlık
B) Mütekabiliyet
C) Barış
D) Akılcılık
- Cevap: A
Soru: Lozan Barış Görüşmeleri’nde gündeme gelen,
I. Patrikhane
II. Hatay
III. Nüfus Mübadelesi
Sorunlarından hangilerinin Türkiye lehine çözüme kavuşturulmasıyla sınır değişimi yaşanmıştır?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I, II, III
- Cevap: B
Soru: Mustafa Kemal Paşa, 26 Kasım 1930’da Samsun’da bir liseyi ziyaretinde, öğrencilerden birini tahtaya kaldırarak Türkiye haritası çizmesini istemiş ve öğrencinin çizdiği haritayı inceledikten sonra “Yavrum bu haritayı çizerken kırk asırlık Türk yurdunu sınırlarımız dışında bırakmadın mı?” diye sormuş ve ardından tebeşiri alarak İskenderun’u Türkiye sınırları içinde gösteren bir harita çizmiş ve “Böyle olmayacak mı?” demiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın bu hatırasında Türkiye sınırları içinde gösterdiği yöre aşağıdakilerden hangisidir?
A) Musul
B) Kerkük
C) Batı Trakya
D) Hatay
- Cevap: D
Soru: Atatürk Döneminde yaşanan gelişmelerden bazıları şunlardır:
I. Montrö Boğazlar Sözleşmesiyle Boğazlar’ın yönetimi Türkiye’ye bırakıldı.
II. Nüfus Mübadelesiyle Yunanistan ve Türkiye arasında karşılıklı nüfus değişimi yapıldı.
III. Türkiye, Balkan Antantıyla Balkan ülkeleriyle dostluk ve iş birliğini geliştirdi.
Buna göre yukarıda verilen öncüllerden hangisi Türk dış politikası ilkelerinden mütekabiliyetle ilgilidir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I, II ve III
- Cevap: B
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 200 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum