Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 198
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 198

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 198

Atatürk, Hatay meselesini millî dava olarak görmüştür. Hatay’ın Türkiye’ye katılması için büyük özveride bulunmuş ve bu meselenin Fransa ile dostluk ilişkileri içinde çözülmesi gerektiğini vurgulamıştır. Atatürk, rahatsızlığının arttığı günlerde 20 Mayıs’ta Mersin’e, 24 Mayıs 1938’de ise Adana’ya gitti ve buradaki topçu ve piyade birliklerini denetledi. Türkiye’nin Hatay meselesindeki karalılığını ortaya koydu. Bu gelişme Fransa’nın dikkatini çekti ve uzlaşmacı bir tavır takınmasını sağladı. 3 Temmuz 1938’de Hatay’ın yönetiminin ve siyasi statüsünün korunması için Türk- Fransız askerî birlikleri arasında bir antlaşma yapıldı. Buna göre Türkiye, Hatay’da güvenlik için altı bin kişilik bir kuvvet bulundurabilecekti. 4 Temmuz 1939’da Türkiye ve Fransa arasında yapılan antlaşmadan sonra Türk askeri 5 Temmuz’da Hatay’a girdi (Görsel 6.13).
22 Ağustos 1938’de yapılan milletvekili seçimleri sonucunda Hatay Meclisi oluşturuldu. İskenderun sancağına meclis tarafından Hatay Devleti adı verildi. Cumhurbaşkanlığına Tayfur Sökmen getirildi. Bağımsız Hatay Cumhuriyeti, idarecileri ve halkıyla Türkiye’ye katılmak istiyordu. 23 Haziran 1939’da Fransa ve Türkiye arasında yapılan bir antlaşma ile Fransa, Hatay’ın Türkiye’ye katılmasını kabul etti. Hatay Devleti Meclisi, 29 Haziran 1939’da yaptığı son toplantıda oy birliğiyle Türkiye’ye katılma kararı aldı. 30 Haziran 1939’da Hatay Türkiye’ye katıldı (Görsel 6.14).

Soru: Atatürk’ün Hatay’la ilgili olarak söylediği aşağıda verilen sözlerini okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Hasan Rıza Soyak’ın Hatay günlerini anlattığı anılarından kısa bir bölümde sorunun Türkiye lehine çözümü için büyük çaba gösteren Atatürk’ün Hatay ile ilgili görüşleri şöyledir:
“Bu benim şahsi meselemdir. Durumu büyükelçiye daha başlangıçta açıkça ifade ettim. Dünyanın bu durumunda böyle bir meselenin Türkiye ile Fransa arasında silahlı bir anlaşmazlığa sürüklenmesi kesinlikle mümkün değildir. Fakat ben bunu da hesaba kattım ve kararımı vermiş bulunuyorum. Şayet ufukta bu yolda binde bir ihtimal belirirse Türkiye cumhurreisliğinden ve hatta Büyük Millet Meclisi üyeliğinden çekileceğim ve bir fert olarak bana katılacak birkaç arkadaşla beraber Hatay’a gireceğim. Oradakilerle el ele verip mücadeleye devam edeceğim.”
(Cumhuriyet gazetesi, 10 Kasım 1949)

Soru: Metinde Atatürk’ün hangi kişilik özelliklerine ulaşabilirsiniz? Yazınız.

  • Cevap: Metinden Atatürk’ün kararlılık, vatanseverlik, fedakârlık ve millet sevgisi gibi kişilik özelliklerini çıkarabiliriz. Hatay meselesini bir milli dava olarak görmesi ve bu uğurda gerekirse görevlerinden feragat edeceğini belirtmesi, onun bu özelliklerini açıkça göstermektedir.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 198 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum