

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 197

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 197 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 197
20 Ekim 1921’de Fransa ve Türkiye arasında yapılan Ankara Antlaşması’na göre Misakımillî sınırları dışında kalan İskenderun Sancağı (Hatay) için özel bir yönetim belirlenmişti. Fransa denetiminde kurulan özel yönetime göre bölge halkının büyük çoğunluğunun Türk olması nedeniyle buradaki Türklere geniş haklar verilmişti. Türklerin millî kültürlerinin korunması için her türlü kolaylığın sağlanması kararlaştırılmıştı. Hatay’da resmî dil Türkçe olmuş ve Türk parası resmî para birimi olarak kabul edilmişti. Bunlara rağmen Atatürk, kırk asırlık bu Türk yurdunun ana vatan dışında bırakılmasını istemiyordu. Tayfur Sökmen ve arkadaşlarını İskenderun’da millî bilincin oluşturulması ve teşkilatlanma konusunda görevlendirdi. Antakya, İskenderun ve çevrelerine “Hatay” adını vererek buradaki millî teşkilatın çalışmalarına destek verdi. 15 Mart 1923’te Adana’daki gezisi sırasında kendisine; “Büyük Gazi, bizi de kurtar! Bizi de hürriyete, ana vatana kavuştur.” diyen Türklere “Günü gelecek, siz de kurtulacaksınız.” sözleriyle yanlarında olduğunu belirtti. 1936 yılında Hitler’in Avrupa’da yarattığı gerginlik, Fransa’nın kendi topraklarının işgal edilmesi ihtimali konusunda endişelenmesine ve topraklarını koruma politikası izlemesine yol açtı. Bunun sonucunda Fransa, Suriye’deki mandasını kaldırarak Hatay’ın yönetimini Suriye hükûmeti- ne devretti. Türkiye, Fransa’nın bu kararına karşı çıktı ve Hatay’ın bağımsız olması gerektiğini savundu. Bunun üzerine TBMM, Hatay’a bağımsızlık verilmesi için diplomatik yollara başvurdu.
Meseleyi 6 Ekim 1936’da Milletler Cemiyetine götürerek Hatay’ın geleceğine yörede yaşayanların karar vermelerini istedi. Bu isteği kabul edilmedi.
29 Mayıs 1937’de, Hatay iç işlerinde serbest, dış işlerinde Suriye’ye bağlı ve ayrı bir anayasaya sahip hale getirildi. Hatay’da oluşturulan yeni yönetimin uygulanması sırasında bazı olumsuzluklar yaşandı. Suriye, Hatay yönetimine müdahale etmeye başladı. Fransa’nın müdahalesi de Hatay’da anayasanın uygulanmasını zorlaştırdı. Fransızlar, Hatay’da bulunan azınlıkları Türklere karşı kışkırtmaya başladılar. Bu durum Türk-Fransız ilişkilerinin bozulmasına neden oldu. Bu sırada Avrupa’da giderek artan sorunlar ve uyuşmazlıklar Boğazlar’ın stratejik önemini arttırmıştı. Fransa, Almanya ve İtalya’ya karşı Orta Doğu’da bir ittifaka ihtiyaç duydu. Bu durum Hatay sorununun Türkler lehine çözülmesini kolaylaştırdı.
Soru: Hatay’ın ana vatana katılmasının Türkiye Cumhuriyeti açısından stratejik önemini araştırınız.
- Cevap: Hatay’ın ana vatana katılması, Türkiye Cumhuriyeti açısından hem stratejik hem de milli bir öneme sahiptir. Bu gelişme, Türkiye’nin güney sınırlarını güvence altına almış ve Akdeniz’deki stratejik konumunu güçlendirmiştir. Ayrıca, Misak-ı Milli hedeflerinin gerçekleştirilmesi yolunda önemli bir adım atılmış ve bölgedeki Türk nüfusunun hakları korunmuştur. Bu durum, Türkiye’nin barışçıl diplomasiyle sorun çözme konusundaki başarısını da göstermiştir.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 197 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum