Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 194
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 194

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 194 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 194

1930’lu yıllara gelindiğinde Milletler Cemiyeti, I. Dünya Savaşı’nda yenilen devletlerin de üye olarak kabul edilmesi kararını aldı. Türkiye’nin 1928’de silahsızlanma komisyonlarında görev alması, dünya barışı için çalışması, İngiltere’nin ve dünya kamuoyunun dikkatini çekmeye başladı. Atatürk, Türkiye’nin Milletler Cemiyetine kendi başvurusuyla değil davet edilerek girmesini istedi (Görsel 6.9). İspanya’nın girişimi, Yunanistan’ın desteği ve Milletler Cemiyeti Genel Kurulu’nun daveti üzerine cemiyete girmeye karar verdi. Türkiye, 18 Temmuz 1932 tarihinde Milletler Cemiyeti üyeliğine kabul edildi. Sovyet Rusya da 1934’te cemiyete üye oldu. Uluslararası barışa olan katkıları, tutarlı ve gerçekçi dış politikasıyla dikkat çeken Türkiye’nin cemiyete üye olması, Türk dış politikasında olumlu gelişmelerin ortaya çıkmasını sağladı.

1930’lu yılların başında Türk-Yunan ilişkilerinde yaşanan yumuşama taraflar arasında iş birliği sağlanmasında etkili oldu. Yunanistan dışında diğer Balkan devletlerinden Arnavutluk’la 1923’te, Bulgaristan ve Yugoslavya ile de 1925’te dostluk antlaşmaları imzalandı. 1929’dan itibaren Balkan birliği fikri dillendirilmeye başlandı. Bu konuyla ilgili ilk adım 1929’da Uluslararası Barış Kongresi’nde atıldı. Komitenin Atina’da yaptığı toplantıda Yunanistan, Balkan devletleri arasında bir birliğin kurulmasının bölge ve dünya barışı için önemli olacağını ifade etti. Teklifin ardından da Balkan devletleri arasında 5 Ekim 1930’da Atina’da bir konferans düzenlendi.

Görsel 6.10: Atatürk Balkan Antantı Konseyi üyeleriyle, Ankara, Balkanlar’da ittifak arayışları sürerken 1933 yılında Almanya’da Hitler liderliğindeki Nazi Partisi iktidara geldi. Versay Antlaşması’nın ağır koşullarından kurtulmak isteyen Almanya hızla silahlanarak Avrupa’da yayılmacı politika izlemeye başladı. İtalya’da faşist lider Mussolini, Balkanlar ve Doğu Akdeniz’de yayılma politikası izlemekteydi. Bu iki devletin izlediği saldırgan politikalar Balkanlar’ın bölgesel güvenliğinin ve dünya barışının tehlikeye girmesine neden oldu. Bu gelişmeler üzerine Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya dışişleri bakanları Atina’da bir araya gelerek 9 Şubat 1934’te Balkan Birliği’ni kurdular ve Balkan Antantı’nı imzaladılar (Görsel 6.10). Arnavutluk, İtalya’dan çekindiği için Bulgaristan ise yayılmacı emelleri nedeniyle Balkan Antantı’na katılmadı. Üye devletler sınırlarını karşılıklı olarak garanti ettiler. Birbirlerine danışmadan herhangi bir Balkan devletiyle siyasi bir antlaşma imzalanmaması ve ekonomik konularda çıkarların karşılıklı korunması kararlarını aldılar. II. Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine pakt dağılmıştır.

Soru: Türkiye’nin dış politikadaki hangi tutumu Milletler Cemiyetine davet edilmesinde etkili olmuştur? Belirtiniz.

  • Cevap: Türkiye’nin barışçıl dış politikası ve uluslararası sorunların çözümünde uzlaşmacı yaklaşımı, Milletler Cemiyetine davet edilmesinde etkili olmuştur. Özellikle Türkiye’nin Balkan Antantı ve Sadabat Paktı gibi bölgesel iş birliği anlaşmalarındaki rolü, bu davetin temel nedenlerinden biri olmuştur.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 194 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum