

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 193

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 193 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 193
Lozan Görüşmeleri’nde Türkiye’de kalan Rumlarla, Yunanistan’da kalan Müslümanların değişimi meselesi ele alınmış ve bu konuda 30 Ocak 1923’te bir sözleşme hazırlanmıştı. Buna göre, Türkiye’de kalan Rumlarla, Yunanistan’da kalan Müslüman Türklerin değişimi yapılacaktı. 30 Ekim 1918’den önce İstanbul sınırları içinde yerleşmiş bulunan Rumlarla Batı Trakya Türkleri bu değişimin dışında tutulacaktı. İstanbul’da daha fazla Rum’un kalmasını isteyen Yunanistan, İstanbul’a geçici olarak gelmiş Yunanların da yerleşik sayılmasını istedi. Ayrıca Batı Trakya’daki Türkleri de mübadeleye dâhil etmek istiyordu. Bu nedenle taraflar arasında anlaşmazlık çıktı.
Türkiye Nüfus Mübadelesi konusundaki anlaşmazlığı Milletler Cemiyetine götürdü. Sorun burada da çözüme kavuşturulamadı. Yunanistan, Batı Trakya’daki Türklerin, Türkiye ise İstanbul’daki Rumların mallarına el koydu.
Anlaşmazlık 1930 yılına kadar devam etti. Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan görüşmeler sonucunda 10 Haziran 1930’da yeni bir mübadele antlaşması imzalandı. Bu anlaşma ile doğum yerleri ve tarihleri ne olursa olsun İstanbul Rumları ile Batı Trakya Türklerinin hepsi yerleşik sayıldı. Geriye kalan Anadolu’daki Rum ve Yunanistan’daki Türk ahali karşılıklı olarak nüfus değişimine tabi tutuldu (Görsel 6.8). 1934’te imzalanacak olan Balkan Antantı’nda bu mübadele antlaşması sırasındaki ilişkilerde görülen yumuşamanın etkisi oldu.
I. Dünya Savaşı sonunda kurulan Milletler Cemiyetinin amacı, devletlerarası sorunlara diplomatik çözümler üreterek barışın kalıcılığını sağlamak, uluslararası hukuku geçerli kılmak ve dünya devletleri arasında iş birliğini geliştirmekti. Kurulduğu yıllarda büyük devletlerin özellikle de İngiltere’nin etkisi altında olan cemiyet, Musul meselesinde yanlı tavır sergilemekteydi. Bu durum Türkiye’nin örgüte mesafeli yaklaşmasına neden oldu. Türkiye’nin Milletler Cemiyetine girmesiyle tamamen Batı ile ilişki içinde olacağını düşünen Sovyetler Birliği de Türkiye’nin bu kuruluşa girmesini istemiyordu. Milletler Cemiyetinin Sovyetler Birliği’ni dışlaması ve başlangıçta savaştan yenik çıkan devletlerin cemiyete alınmaması da bu uluslararası kuruluşa bakış açısını olumsuz etkiledi.
Soru: Yunanistan’ın Batı Trakya’daki Türklerin mallarına el koymasına karşılık, Türkiye’nin de İstanbul’daki Rumların mallarına el koyması Atatürk’ün hangi dış politika ilkesiyle açıklanabilir?
- Cevap: Bu durum, Atatürk’ün milli egemenlik ve karşılıklılık (mütekabiliyet) ilkesiyle açıklanabilir. Türkiye, Yunanistan’ın uygulamasına karşılık, kendi vatandaşlarının haklarını korumak için aynı şekilde hareket etmiştir.
Soru: Türkiye Milletler Cemiyetine girme konusunda neden mesafeli bir tutum sergilemiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Türkiye, Milletler Cemiyetine girme konusunda başta mesafeli bir tutum sergilemiştir çünkü Cemiyet, büyük devletlerin çıkarlarını koruyan bir yapı olarak görülmüştür. Ayrıca Türkiye, bağımsızlığını ve tarafsızlığını koruma hassasiyeti nedeniyle dikkatli davranmıştır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 193 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum