

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 192

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 192 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 192
göre Musul, İngiltere mandasındaki Irak’ta bırakılmıştı. Hatta İngilizler, Hakkâri’nin de Musul’la birlikte Irak’a verilmesi gerektiğini savunuyordu. Ama Millî Mücadele sırasında son Osmanlı Mebusan Meclisinin kabul ettiği Misakımillî belgesine göre Musul, vatanın bir parçasıydı ve Anadolu’da kurulan hükûmet bu bölgeyi Türkiye’den koparan Sevr Antlaşması’nı tanımadığını açıkladı. Millî Mücadele’nin kazanılmasından sonra toplanan Lozan Barış Görüşmeleri’nde Musul Soru- nu’nun daha sonra taraflar arasında yapılacak ikili görüşmeler yoluyla hâlledilmesi kararı alındı.
İngiltere ve Türkiye arasında Musul konusuyla ilgili görüşmeler, 19 Mayıs 1924’te İstanbul’da başladı. Her iki devlet de Musul’un kendilerine ait olduğunu iddia edince İngiltere konuyu Milletler Cemiyetine götürdü. Türkiye, Milletler Cemiyetinin adil bir karar vermesini ümit ediyordu. Aleyhine bir karar alınması ihtimaline karşı Misakımillî sınırları dâhilinde olan Musul’u geri almak için Anadolu’nun güneydoğusuna askeri yığınak yapmaya başladı.
Milletler Cemiyeti, Musul’un İngiltere mandası altındaki Irak’ın bir parçası sayılmasına karar verdi. Bu durum Türkiye’de büyük bir tepkiyle karşılandı. İngilizler, Türkiye’nin Musul’a müdahalesini önlemek için hazırlıklara başladı. İngiltere, Milletler Cemiyetinde bölgede Türk olmayan unsurların Türk sayısından fazla olduğunu iddia etti. Milletler Cemiyeti, Hakkâri’nin Türkiye’de, Musul’un ise Irak’ta kalmasına karar verdi. TBMM bu kararı reddetti. Kamuoyunda Türkiye ile İngiltere arasında savaş ihtimalinden söz edilmeye başlandı. Musul sorununun henüz çözüme kavuşturulamadığı günlerde Doğu Anadolu’nun bazı illerinde İngiltere’nin kışkırtmalarıyla karışıklıklar ortaya çıktı. TBMM bu karışıklıkları çözmek için uzun bir süre uğraştı. TBMM, iç sorunların da etkisiyle 5 Haziran 1926’da İngiltere ile Ankara Antlaşması’nı imzalayarak Musul’u Irak’a bıraktı (Görsel 6.7). Karşılığında Irak, Musul petrollerinden aldığı verginin % 10’unu, 25 yıl süreyle Türkiye’ye verecekti. Hakkâri Türkiye’de kaldı. Böylece Irak sınırı ve Musul Sorunu çözüme kavuşturulmuş oldu.
Soru: İngiltere Musul sorununun çözümünde neden uzlaşmaz bir tavır takınmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: İngiltere, Musul’un zengin petrol yataklarına sahip olması nedeniyle bu bölgeyi elinde tutmak istemiştir. Stratejik ve ekonomik çıkarları doğrultusunda uzlaşmaz bir tavır takınarak Türkiye’nin taleplerine karşı direnç göstermiştir.
Soru: Milletler Cemiyetinde Musul konusu neden çıkmaza girmiştir? Belirtiniz.
- Cevap: Milletler Cemiyeti, büyük ölçüde İngiltere’nin etkisi altında olduğundan tarafsız bir çözüm sunamamıştır. Türkiye’nin haklı talepleri göz ardı edilerek İngiltere lehine kararlar alınmış, bu da sorunun çözümünü çıkmaza sokmuştur.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 192 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum