

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 191

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 191
7 Kasım 1935 tarihli Yabancı Okullar Yönergesi’ne göre Türkçe, Türk tarihi ve coğrafyası dışında sosyoloji dersinin de Türkçe olarak Türk öğretmenler tarafından okutulmasına karar verildi. Bu okulların resmî tatil günlerinin Türk okullarının tatil günleriyle aynı olması kararlaştırıldı. Yabancı okulların yeni bir şube ya da sınıf açamayacağı ve mevcut sınıfların sayısının arttırılamayacağı yönergede yer aldı. Türkiye’nin belirlediği kurallara uyan yabancı okullar eğitimlerine devam etmişler, uymayanlar kapatılmıştır.
Dış Borçlar
Lozan’da tartışılan en önemli konulardan biri de Osmanlı Devleti’nin dış borçları oldu. Bu konuda çalışmalara başlayan TBMM Hükûmeti, savunulması gereken konularla ilgili 14 maddeden oluşan bir talimatnameyi konferansa gidecek olan heyete verdi. Bu talimatnamenin 10. maddesinde Düyûn-u Umûmiye İdaresi’nin kaldırılması, güçlükler çıktığı takdirde Ankara’ya sorulması kararı yer aldı. Lozan’da Düyun-u Umumiye İdaresi kaldırıldı (Görsel 6.6). Osmanlı Devleti’nden kalan borçların ödenme şekli, ilgili devletler arasında alınacak kararlara bırakıldı.
Lozan Konferansı’ndan sonra 13 Haziran 1928’de Paris’te imzalanan bir antlaşmayla Osmanlı borçları sorunu çözüme kavuşturuldu. Bu antlaşmayla borçlar, en büyük payı Türkiye Cumhuriyeti’nin ödemesi şartıyla devletler arasında paylaştırıldı. Türkiye’nin payına düşen borçların taksitler hâlinde Türk lirası veya Fransız frangı olarak ödenmesine karar verildi.
Türkiye payına düşen borçları ödemeye başladı. Ancak 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı nedeniyle borçlarını ödemekte zorluklar yaşadı. Türkiye, borç ödeme takviminde bir düzenleme yapılmasını istedi. 22 Nisan 1933 tarihinde Paris’te Fransa ile yapılan “Paris Borç İtilafnamesi” adı verilen yeni bir antlaşma yapılarak Türkiye’nin ödemesi gereken dış borcun bir miktarı indirildi ve ödeme şartları hafifletildi. Türkiye Cumhuriyeti, hissesine düşen son borç taksitini 25 Mayıs 1954’te ödedi ve bir asrı bulan Osmanlı borçları 1954 yılında tamamen ödenmiş oldu.
Musul Sorunu
Lozan Barış Konferansı’nda uzlaşılamayan konulardan biri de Irak sınırı ve Musul sorunuydu. Musul, sahip olduğu zengin petrol kaynakları nedeniyle v sonlarından itibaren Batılı devletlerin ilgisini çekmeye başlamıştı. I. Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri arasında yapılan gizli antlaşmalar doğrultusunda İngiltere, Musul ve çevresini almak istedi. Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandıktan sonra, Türk birliklerinin kontrolündeki bölgeyi ateşkes şartlarına uymayarak 11 Kasım 1918’de işgal etti. Sevr Antlaşması’na
Soru: 7 Kasım 1935 tarihli Yabancı Okullar Yönergesi’ne göre bu okullar için getirilen şartlar nelerdir? Belirtiniz.
- Cevap: Yönergeye göre yabancı okullar, Türkiye’nin milli eğitim programına uygun eğitim vermek zorunda bırakılmıştır. Ayrıca Türk dili, tarihi ve coğrafya derslerinin Türk öğretmenler tarafından okutulması şartı getirilmiştir.
Soru: Yabancı okulların düzeltilmesi konusunda neler yapılmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Yabancı okulların denetimi Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanmıştır. Müfredatları milli değerlere uygun hale getirilmiş, özellikle yabancı propaganda içerikleri engellenmiştir.
Soru: Borçlar konusu Lozan’da nasıl çözüme kavuşturulmuştur? Açıklayınız.
- Cevap: Lozan Antlaşması’nda Osmanlı Devleti’nden kalan borçlar, Türkiye ile Osmanlı topraklarından ayrılan diğer devletler arasında paylaştırılmıştır. Türkiye, borçlarını uzun vadeli taksitlerle ödemeyi kabul ederek ekonomik yükünü hafifletmiştir.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 191 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum