Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 190
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 190

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 190 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 190

Bu dönemde yabancı okullar sorunu, Irak sınırı ve Musul sorunu, Yunanistan’la yapılacak nüfus değişimi ve Osmanlı borçları çözüme kavuşturulan temel dış politika konularıdır. 1930-1938 yılları arası ise Türk dış politikasının Almanya ve İtalya’nın saldırgan ve yayılmacı politikası karşısında şekillendiği dönemdir. Bu yıllarda Türkiye Cumhuriyeti bölgesel ve uluslararası barış kuruluşlarına üye olmuş, barışın ön planda tutulduğu akılcı çözümlere dayanan politikaları benimsemiştir. Şimdi dış politikada Lozan Antlaşması sonrasında çözümlenen bazı meseleleri ele alalım:

Osmanlı Devleti’nin azınlık isyanlarıyla dağılma sürecine girdiği dönemde azınlıklar ve yabancılar tarafından birçok okul açılmıştır. Osmanlı Devleti aleyhinde ayrılıkçı amaçlarını gerçekleştirmek için faaliyette bulunan bu okullar, devlet tarafından yeterince denetlenmemiştir. Yabancı okullar bu yapılarıyla Türk toplumuna zarar vermeye devam etmişlerdir.

3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu’yla diğer bakanlık ve vakıflara bağlı tüm yerli ve yabancı okullar, Millî Eğitim Bakanlığına bağlandı. Yabancı okulların uyması gereken kuralları içeren genelgeler yayımlandı.

1925 yılında yayımlanan genelgenin bazı önemli maddeleri şunlardır:
• Yabancı okullarda mabetler dışındaki mekânlarda bulunan dini semboller kaldırılacaktır.
• Millî kültürü korumak için Türk tarih ve coğrafyası ile yurt bilgisi derslerinin Türk öğretmenler tarafından Türkçe okutulması zorunlu hâle getirilecektir.
• Bu okullar yabancı müdürlerin yanı sıra bir de Türk müdür yardımcısı bulunduracaktır.

Soru: Lozan Barış Antlaşması sonrası Atatürk’ün dış politikasında hangi konular yer almaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Lozan Antlaşması sonrası Atatürk’ün dış politikası, barışın korunması, sınırların güvenliği ve bağımsızlık ilkesi üzerine şekillenmiştir. Musul Sorunu, Boğazlar’ın kontrolü (Montreux Sözleşmesi), Hatay’ın Türkiye’ye katılması ve Balkan Antantı gibi konular önemli yer tutmuştur.

Soru: Yabancı okullar neden bir sorun hâline gelmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Yabancı okullar, eğitimde devlet kontrolü dışında faaliyet göstererek milli kimlik ve egemenliğe zarar verebilecek unsurlar taşımıştır. Bu durum, eğitimde birlik ve bağımsızlık ilkesine aykırı olduğu için bir sorun hâline gelmiştir.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 190 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum