Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 189

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 189 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 189

Lozan Barış Antlaşması’nın
Türk Dış Politikasına Etkileri
Atatürk Döneminde, Türk dış politikasının temel hedefi, Lozan’da Türkiye’nin istekleri doğrultusunda halledilemeyen meseleleri ülkenin çıkarlarına uygun olarak çözüme kavuşturmaktır. Millî Mücadele’nin kazanılması ve Lozan Barış Antlaş- ması’nın imzalanmasından sonra Türkiye’nin ileriye dönük çıkarlarını gözeten, kararlı ve gerçekçi dış politika hedefleri belirlenmiştir. Millî menfaatler göz önünde bulundurulmuştur. Uluslararası kamuoyuna karşı saygı ve devletlerarası eşitlik ilkesine özen gösterilerek hareket edilmiştir. Meseleler diplomatik ve barışçı yollarla çözülmeye çalışılmıştır.
Lozan Barış Antlaşması, Türkiye’nin bağımsızlığını ve diğer dünya devletleriyle eşit statüye kavuştuğunu dünyaya duyuran belgedir. Azınlıklar Türk vatandaşı sayılmış, kapitülasyonlara son verilmiş ve Türkiye’nin tam bağımsızlığını kısıtlayan sınırlamalar ortadan kaldırılmıştır.
Lozan Görüşmeleri ve sonrasındaki tutumuyla dünya kamuoyuna ve milletlerarası hukuka göre hareket ettiğini göstermiştir.
1932 sonlarına kadar Türkiye’nin bütün uluslararası sorunlarında İngiltere ve onunla iş birliği hâlindeki Fransa, Türkiye’nin savaş meydanındaki ve masa başındaki başarısına rağmen Türkiye karşıtlığını sürdürmüşlerdir. Türkiye bu durumda akılcılık ve gerçekçilikten ayrılmamıştır. Tam bağımsız ve kararlı bir tutum sergileyerek Lozan’dan geriye kalan bazı eksiklikleri tamamlama yoluna gitmiştir. Atatürk Dönemi’nde büyük devletlerle ilişkilerin normalleştirilmesi, komşularımızla dostluk ilişkilerimizin geliştirilmesi için çaba harcanmıştır. Uluslararası gelişmeler yakından takip edilerek içeride ve dışarıda istikrarın sağlanmasına çalışılmıştır. Dış devletlerle sadece barış antlaşması imzalamakla kalınmamış aynı zamanda yeni kurulan Türk devletiyle Batılı devletlerin siyasi, hukuki, sosyal ve ekonomik ilişkileri yeniden düzenlenmiştir.
Lozan sonrası Türk dış politikası iki döneme ayrılarak incelenir. 1923-1930 yılları arası, Lozan Barış Antlaşması’ndan kalan bazı sorunların çözümüne yönelik politika izlendiği dönemdir.

Atatürk’ün Lozan’la ilgili düşünceleri şöyledir:
“Atatürk Lozan Barışı, geneli bakımından bizi hoşnut ediyor. Biz bu antlaşmaya tümüyle uyacağız. Çözümlenmemiş meseleler için dostça çözüm biçimleri bulunacağını ümit ediyoruz. Yakın bir gelecekte şimdiye kadar çözümlenemeyen meselelerin kesin olarak çözüm yoluna yaklaştığını görmek istiyoruz.”

Lozan sonrası dünya kamuoyunun Türkiye’ye bakışı Tevhid-i Efkâr gazetesinde şöyle anlatılmaktadır:
“…Tevhîd-i Efkâr gazetesinin dış basından yaptığı alıntılara göre Amerikalılar, antlaşmanın kendi çıkarlarına uygun olduğunu düşünmektedirler.
Ingiltere’de hükûmet yanlıları Lozan’ı Türkiye ile ilişkilerin düzeleceği yeni bir dönemin başlangıcı, muhalefet taraftarları ise bu antlaşmayı İngiliz politikasının yenilgisi olarak görmektedirler. Fransız gazeteleri Lozan’ı Türkiye için bir zafer, Fransa için başarısızlık olarak değerlendirmişlerdir. Sovyet Rusya, Mısır, İran ve Hindistan gibi dünyanın çeşitli yerlerindeki Müslümanların Türkiye’nin başarısı dolayısıyla sevinçlerini miting, gösteri, kutlama ve tebrik mesajlarıyla gösterdikleri, okuyuculara duyurulmaktadır. Lozan Antlaşması dolayısıyla Rum Patrikhanesinden bir heyetin İstanbul valisi ve kumandanını ziyaret ederek barışı tebrik ettiğini okuyucularına duyurmuştur…”
(S. Vakkas Toprak, “Lozan Antlaşması’nın İstanbul Basınında Yankıları:

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 189 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!