

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 185

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 185
Atatürk tam bağımsızlık konusunda şunları söylemektedir: “Tam bağımsızlık denildiği zaman, elbette siyasi, mali, iktisadi, adli, askeri, kültürel ve benzeri her hususta tam bağımsızlık ve tam serbestlik demektir. Bu saydıklarımın herhangi birinde bağımsızlıktan mahrumiyet, millet ve memleketin gerçek manasında bütün bağımsızlığından mahrumiyet demektir.” (Genel ağ)
Gerçekçilik
Atatürk, Türk dış politikasının temel ilkelerini belirlerken ülkesinin ve dünyanın gerçeklerini dikkate almıştır. Türkiye’nin jeopolitik durumunu, tarihsel gelişimini, Millî Mücadele Dönemi’nin kazanımlarını, Cumhuriyetin temel değerlerini ve dünyanın içinde bulunduğu olayları doğru analiz ederek hareket etmiştir. Ona göre sorunların çözümünde karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmalı, diğer devletlere karşı düşmanca bir tutum içine girilmemelidir. Barışçı, devlet yararını gözeten, farklı ülkelerle dostluk kurabilen bir dış politika anlayışı benimsemiştir. Akla ve mantığa uygun, geçmişi ve bugünü dikkate alan politikalar sürdürmüştür.
Atatürk, uygulamaya dönüştürülemeyen fikirlerin geçerliliğinin olmadığını söylemektedir. Bu düşüncesi büyük hayaller ve istekler peşinde koşmaya yönelik değildir. İşgal altında yok olmaya yüz tutmuş bir ülke için düşünceleri, inkılapları ve idealleri büyük ve ulaşılmaz olarak değerlendirilmiştir. Onun kararlılığı, ileri görüşlülüğü ve inancı, projelerinin gerçekleşmesini sağlamıştır. Atatürk’ün gerçekçi dış politika anlayışı, millî güç unsurlarıyla millî hedefler arasındaki uyumu gözeten, boş hayaller peşinde koşmayan, maceracılıktan uzak bir politikadır.
Atatürk’e göre cehalet ve taassuptan uzak, ilme ve akılcılığa dayanan uygarlık yolu, toplumlar için zorunlu yoldur. İzlenmesi gereken en doğru yolun ilim ve fen olduğunu belirten Atatürk, uygar olmayan insanlar ve toplumların daima uygar olanların ayakları altında kalmaya mahkûm olacaklarını düşünmektedir. Bu çerçevede yeni kurulan Türk devleti uluslararası hukuka bağlı kalmış; dış politika anlayışını dogmalara değil aklı ve bilimsel düşünceyi esas alan bir çizgi üzerine oturtmuştur. Akıl ve mantığın halledemeyeceği bir meselenin olmadığını düşünen Atatürk, uluslararası
Soru: Atatürk’ün diplomatik ilişkilerde gerçekçilik ilkesini nasıl uyguladığını örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Atatürk, diplomatik ilişkilerde gerçekçilik ilkesini, ulusal çıkarları ön planda tutarak ve gerçekçi hedefler belirleyerek uygulamıştır. Örneğin, Lozan Antlaşması sırasında Türkiye’nin bağımsızlık haklarını tanıtmış ve ödün vermemiştir. Ayrıca Hatay Sorunu’nda Fransa ile barışçıl müzakereler yürütmüş, bölgesel dengeleri göz önünde bulundurarak Hatay’ın Türkiye’ye katılmasını sağlamıştır. Bu, diplomatik esneklik ve gerçekçilikle alınmış bir karardır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 185 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum