Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 176
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 176

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 176 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 176

Serbest Cumhuriyet Fırkası (12 Ağustos 1930)

Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasal hayatında Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasından sonra kurulan ikinci muhalefet partisi Serbest Cumhuriyet Fırkasıdır. Serbest Cumhuriyet Fırkası Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın teşvik ve desteğiyle, yakın arkadaşı Fethi (Okyar) Bey tarafından kurulmuştur (Görsel 5.7). Yeni fırkanın kurulmasında iç ve dış gelişmeler etkili olmuştur.

1929 yılında dünyada yaşanan ekonomik bunalımın etkileri Türkiye’ye de yansıdı. Hükûmet ülke ekonomisini düzeltmek amacıyla vergileri arttırdı. Times (tayms) gazetesinde yayımlanan makalede Türkiye ekonomisine de değinilmiş ve Türk ekonomisinde endişe yaratan bir ortamın bulunduğu vurgulanmıştır.

11 Ağustos 1930 tarihinde bir gazetede “Fethi Bey’in Gazi Hazretlerine Gönderdiği Mektup” başlıklı bir yazı yayınlandı. Yazıda Paris Büyükelçisi Ali Fethi Bey Times gazetesinde değinilen ekonomik sıkıntıları ele aldı. Bunun sebebini hükûmetin beş senedir takip ettiği ekonomik politikalarla ilişkilendirdi.

Ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisinde iki önemli görüş ortaya çıktı. Birincisi memlekete yeterli yabancı sermaye girmediğinden ve yerli büyük sermaye sahipleri de bulunmadığından teşebbüslerin daha çok devlet tarafından yürütülmesiydi. Diğer görüşü savunanlar ise serbest piyasa ekonomisini (liberalizm) gerekli görüyorlardı. Mustafa Kemal, Fethi Bey’in de üzerinde durduğu problemlerin farkındaydı. Batılı devletlerdeki demokratik rejimin faydalarına ve gereğine inanarak bu iki düşüncenin Mecliste tartışılmasının yararlı olacağını düşünüyordu. Ayrıca ülkedeki ekonomik kararların tartışılarak alınabilmesi ve halkın hükûmete yönelik eleştirilerini meclise taşıyabilmesi için muhalif bir partiye ihtiyaç vardı.

Sıkıntıların ve tartışmaların yaşandığı günlerde Mustafa Kemal, halkın sorunlarını dinlemek amacıyla yurt gezilerine başladı. Yaptığı görüşmelerde halkın, hükümetin icraatlarından şikâyetçi olduğunu ve ekonomik sıkıntılar yaşadığını daha yakından gördü. Mustafa Kemal, Yalova’ya yaptığı gezi sırasında Fethi Bey’le bir araya geldi. Yapılan görüşmede ondan yeni bir parti kurmasını ve bu partinin başına geçmesini istedi. Kurulacak partinin adını Mustafa Kemal belirledi. Böylece 12 Ağustos 1930 tarihinde İstanbul’da Fethi Bey’in başkanlığında Serbest Cumhuriyet Fırkası kuruldu. Mustafa Kemal, “Çok partili rejim, gençliğimden beri âşık ve taraftar olduğum bir sistemdir. Bunu Cumhuriyetin esaslarından sayıyorum.” diyerek bu yeni partinin kuruluşundan duyduğu memnuniyeti belirtmiştir.

Soru: Meclisteki kararların tartışılarak alınmasının demokrasinin gelişimi açısından önemi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Mecliste kararların tartışılarak alınması, farklı görüşlerin dile getirilmesine ve en doğru kararın alınmasına olanak tanır. Bu süreç, demokratik kültürün gelişmesini ve toplumun her kesiminin temsil edilmesini sağlar.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 176 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum