

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 174

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 174 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 174
aldı. 1 Ağustos 1923 tarihinde seçimler yapıldı ve 11 Ağustos 1923 tarihinde de Türkiye Büyük Millet Meclisinin ikinci dönemi başladı. Mustafa Kemal Paşa Meclis Başkanı; Ali Fuat Paşa da ikinci başkan seçildi. Hükümet kurma görevi Fethi Bey’e verildi. II. TBMM, ilk olarak Lozan’da imzalanan barış antlaşmasını 23 Ağustos 1923’te onayladı. Kısa bir süre sonra da Halk Fırkası kuruldu.
Mustafa Kemal’in başkanlığında Ankara’da bir araya gelen milletvekilleri, yaklaşık bir ay süren tüzük çalışmalarını tamamladıktan sonra 9 Eylül 1923’te Halk Fırkasını kurdu. Partinin kuruluş tarihi olarak İzmir’in Yunan işgalinden kurtarıldığı 9 Eylül tercih edildi. Kurucusu ve genel başkanı Mustafa Kemal olan Halk Fırkası, yeni Türk devletinin ilk siyasi partisi oldu. Partinin kurucuları arasında İsmet (İnönü), Celal (Bayar), Recep (Pe- ker), Saffet (Arıkan) gibi önemli şahsiyetler bulunmaktaydı. Böylece çok partili hayata geçiş için ilk adım atıldı. Parti cumhuriyetin ilanından sonra “Cumhuriyet Halk Fırkası” adını aldı (Görsel 5.5). 1931’de yapılan kurultayda Atatürk ilkeleri, partinin temel ilkesi kabul edildi.
Mustafa Kemal partiyi halkın partisi hâline getirmeye çalıştı. Parti programı özetle millî hâkimiyetin halk tarafından ve halk için yapılmasına önderlik etmek, Türkiye’yi modern bir devlet hâline getirmek, Türkiye’de hukuk devleti anlayışını hâkim kılmak, kanun önünde herkesi eşit kılmak, imtiyazsız ve sınıfsız bir halk oluşturmak gibi amaçlar içermekteydi.
Parti, ekonomide devletçilik ilkesini benimsedi. Yapılan bütün yenilikler ve inkılaplar bu parti programına göre gerçekleştirildi. Partinin ismi 1935’te “Cumhuriyet Halk Partisi” oldu. Atatürk’ün vefatından sonra partinin başına İsmet İnönü geçti. Kurulduğu yıldan 1950 yılına kadar iktidar partisi oldu.
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (17 Kasım 1924)
1924 yılında meclisteki ve CHF içindeki bazı muhalif vekiller, inkılaplar konusunda fikir ayrılığına düştüler. Cumhuriyetin ilan edilmesi, halifeliğin kaldırılması ve Osmanlı hanedanına mensup kişilerin yurt dışına çıkarılmasıyla bu fikir ayrılıkları giderek derinleşti. Halk Fırkasından bazı milletvekilleri parti içinde muhalif bir grup oluşturdu.
26 Ekim 1924 tarihinde Kâzım Karabekir Paşa, ordunun modernleştirilmesi için verdiği raporların dikkate alınmadığı gerekçesiyle I. Ordu Müfettişliği görevinden ve askerlikten istifa ettiğini açıkladı. Milletvekilliği göre
Soru: Mustafa Kemal Cumhuriyet Halk Fırkasını neden halkın partisi hâline getirmeye çalışmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Mustafa Kemal, Cumhuriyet Halk Fırkasını halkın partisi yaparak, halkın desteğiyle Cumhuriyet rejimini güçlendirmeyi amaçlamıştır. Böylece halkın yönetime katılımını artırmak ve devrimlerin toplum tarafından benimsenmesini sağlamak istemiştir.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 174 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum