

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 173

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 173
mensuplarının birbirlerine yardımlarını aynı kıymet ve mahiyette görürüz, hepsinin menfaatlerinin aynı derecede ve aynı eşitlikçi duygusuyla temine çalışmak isteriz. Bu tarzın, milletin genel refahı, devlet bünyesinin kuvvetlenmesi için daha uygun olduğu kanaatindeyiz. Bizim görüşümüzde çiftçi, çoban, işçi, tüccar, sanatkâr, doktor, kısacası herhangi bir sosyal müessesede çalışan bir vatandaşın hak, menfaat ve hürriyeti eşittir. Devlete, bu anlayış ile azamî yardımcı olmak ve milletin güven ve iradesini yerinde kullanabilmek bizce, bizim anladığımız manada halk hükûmeti idaresi ile mümkün olur.”
(Afet İnan, Atatürk’ten Yazdıklarım, s. 28.)
Bir ülkede farklı siyasi partilerin bulunması, farklı görüşlerin mecliste temsil edilmesine ve yönetimde yer almasına imkân tanır. Demokrasiyi geliştirmek ve halkın fikirlerinin yönetime yansımasını sağlamak için siyasi partilerin kurulması gerekmektedir. Şimdi Mustafa Kemal döneminde bu alanda yapılan çalışmalara ve kurulan siyasi partilere birlikte bakalım:
Cumhuriyet Halk Fırkası (9 Eylül 1923)
Türk demokrasi tarihinde ilk partiler II. Meşrutiyet Döne- mi’nde kurulmuştu. BMM’de ise Müdafaa-i Hukuk Grubu, Tesanüt Grubu, İstiklal Grubu, Halk Zümresi, Islahat Grubu gibi farklı görüşleri temsil eden milletvekilleri yer aldı. Bu kişiler bir parti değil siyasal gruplar hâlindeydiler ve belli bir programları yoktu. Bu grupların yanı sıra Mustafa Kemal de Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Grubu adıyla bir grup kurdu. Bu grup Birinci Grup diğerleri ise İkinci Grup olarak biliniyordu. Başlangıçta bu grupların ortak amacı millî bağımsızlığın bir an önce sağlanmasıydı. İşgaller sona erdikten sonra gruplar arasında farklı görüşler dile getirilmeye başlandı. Millî bağımsızlığı gerçekleştirme konusunda ortak hareket eden iki grup, saltanatın kaldırılması gibi konularda farklı tavır takındı. Mustafa Kemal düşündüğü reformları gerçekleştirebilmek için kendisini destekleyecek bir dayanağa ihtiyaç duymaya başlayınca 1922’de basına verdiği bir demeçle “Halk Fırkası” adıyla bir siyasi parti kuracağını açıkladı (Görsel 5.4). Partinin kurulmasında savaş sonrası yenilenecek meclis için yaklaşan seçimlerin de etkisi olmuştur. Mustafa Kemal demokrasilerde siyasi partilerin gerekliliğini şu sözleriyle ifade etmiştir: “Millî egemenlik esasına dayanan ve özellikle cumhuriyetle yönetilen memleketlerde siyasal partilerin varlığı doğaldır. Türkiye Cumhuriyetinde de birbirini denetleyen partilerin doğacağına şüphe yoktur.” (Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s. 176.)
Millî Mücadele’nin kazanılmasından sonra Birinci Büyük Millet Meclisi görev süresini tamamlamış oldu ve meclis kendi kendisini feshederek 1 Nisan 1923’te yeni bir seçim kararı
Soru: Siyasi partilerin demokrasi için önemi nedir? Tartışınız.
- Cevap: Siyasi partiler, halkın yönetimde etkili olmasını sağlayarak demokrasiye katkı sağlar. Farklı fikirlerin rekabeti, halkın çıkarlarına uygun kararlar alınmasına yardımcı olur.
Soru: Mustafa Kemal Halk Fırkası’nı kurmakla neyi amaçlamıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Mustafa Kemal, Halk Fırkası’nı kurarak halkın siyasi bilincini artırmayı ve Cumhuriyet rejimini güçlendirmeyi amaçlamıştır. Ayrıca devrimlerin halka yayılmasını sağlamayı hedeflemiştir.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 173 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum