

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 166

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 166 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 166
4.9 ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARINI OLUŞTURAN TEMEL ESASLAR
Atatürk’ün altı temel ilkesinin yanı sıra tamamlayıcı ve bütünleyici ilkeleri de vardır. Bunlar Atatürk’ün ilke ve inkılaplarının temelini oluştururlar. Bu tamamlayıcı ve bütünleyici ilkeler şunlardır: Millî tarih bilinci, bağımsızlık ve özgürlük, millî egemenlik, millî kültürün geliştirilmesi, çağdaşlaşma, millî birlik ve beraberlik ve ülke bütünlüğüdür. Şimdi bu esaslara birlikte bakalım:
Millî Tarih Bilinci
Tarih bilinci, geçmiş, bugün ve gelecek arasında bağ kurmaktır. Bir milletin kendini tanıması, kendine güvenmesi, dünya milletleri içerisindeki yerini bilmesi için öncelikle kendi tarihini doğru ve iyi öğrenmelidir. Millî şuuru şekillendiren önemli unsurlarından biri millî tarihtir. Tarihini doğru öğrenmeyen toplumlarda millî tarih bilinci oluşmaz. Bu nedenle kimliğin önemli bir parçası ve vazgeçilmez bir unsuru olan tarihin iyi bilinmesi gerekmektedir. Atatürk zamanında Türk milletinde millî tarih bilinci oluşturmak için tarih kongrelerinin düzenlenmesi, Türk Tarih Kurumunun kurulması gibi bazı çalışmalar yapılmıştır (Görsel 4.54).
Bağımsızlık ve Özgürlük
Siyasi bağımsızlık, bir devlete veya topluma bağlı bulunmamaktır. Özgürlük ise herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, bir şarta bağlı olmama durumudur.
Mustafa Kemal, bağımsızlığa ve özgürlüğe verdiği önemi “Hürriyet ve istiklal benim karakterimdir.” sözüyle ifade etmiştir. Mustafa Kemal’in ve Türk milletinin bağımsızlığı koruma ve bağımsız yaşama isteği, Milli Mücadele’nin başlatılmasında ve zaferle sonuçlanmasında etkili olmuştur. Türk devleti, Millî Mücadele’nin kazanılmasının ardından imzalanan Lozan Antlaşması’yla bağımsızlığını ve özgürlüğünü tüm dünyaya ilan etmiştir. Atatürk, ilke ve inkılaplarını bağımsızlık esası üzerine kurmuştur. Kongreler döneminde manda ve himayenin reddedilmesi, Misakımillî kararlarının alınması, Millî Mücadele’nin yapılması, kapitülasyonların ve Düyûn-ı Umûmiye İdaresinin kaldırılması bağımsızlığın sağlanması ve korunması yolunda atılmış bazı adımlardır.
Millî Egemenlik
Millî egemenlik, milletin kendi kendini idare etmesi, kendini yönetecek kişileri seçmesidir. Millî egemenlikte hâkimiyet, bir kişi veya zümreye değil bütün millete aittir. TBMM’nin açılmasıyla kurulan yeni Türk devletinin temeli ve Mustafa Kemal’in gerçekleştirdiği birçok inkılapta millî egemenlik esas alınmıştır. (Görsel 4.55). Saltanatın kaldırılması, cumhuriyetin
Soru: Tarih bilincinin toplumsal birlik ve beraberliğe etkileri neler olabilir? Açıklayınız.
- Cevap: Tarih bilinci, milletin ortak geçmişini ve değerlerini anlamasını sağlar, toplumda aidiyet duygusunu güçlendirir. Bu da toplumsal birlik ve dayanışmayı artırarak beraberliğin korunmasına katkıda bulunur.
Soru: Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlüğe düşkünlüğünü Millî Mücadele Dönemi’nden örneklerle açıklayınız?
- Cevap: Türk milleti, işgallere karşı Kuvâ-yi Millîye’yi kurarak direnişe başlamış ve Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri gibi olaylarla bağımsızlık mücadelesini örgütlemiştir. 30 Ağustos Zaferi ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilanı, bu kararlılığın en önemli göstergelerindendir
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 166 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum