Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 165
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 165

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 165 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 165

“…Yurttaşlarım!
…Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli, Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyetidir. Bundaki başarıyı, Türk milletinin ve onun değerli ordusunun bir ve beraber olarak kararlı bir şekilde yürümesine borçluyuz. Fakat yaptıklarımızı asla yeterli göremeyiz çünkü daha çok ve daha büyük işler yapmak zorunluluğunda ve kararındayız. Yurdumuzu dünyanın en mamur ve en medeni memleketleri seviyesine çıkaracağız.
…Çünkü Türk milletinin karakteri yüksektir, Türk milleti çalışkandır, Türk milleti zekidir. Çünkü Türk milleti millî birlik ve beraberlikle güçlükleri yenmesini bilmiştir. Ve çünkü Türk milletinin yürümekte olduğu ilerleme ve uygarlık yolunda, elinde ve kafasında tuttuğu meşale, pozitif bilimdir.
…Bugün, aynı iman ve katiyetle söylüyorum ki, millî ülküye, tam bir bütünlükle yürümekte olan Türk milletinin büyük millet olduğunu, bütün medeni âlem, az zamanda bir kere daha tanıyacaktır. Asla şüphem yoktur ki Türklüğün unutulmuş büyük uygar vasfı ve büyük uygar niteliği, bundan sonraki ilerlemesi ile geleceğin yüksek uygarlık ufkunda yeni bir güneş gibi doğacaktır.”
Mustafa Kemal Atatürk (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, s. 403.) (Kısaltılmıştır.)

Mustafa Kemal, 10. Yıl Nutku’nda yaptığı işlerin en önemlisi olarak cumhuriyetle yönetilen Türk devletinin kuruluşunu görmektedir (Görsel 4.53). Cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte Türk halkı, birçok kazanım elde etmiştir. Daha öncesinde sahip olduğu haklara yeni haklar eklenmiştir. Çeşitli alanlarda yenilikler yapılarak Türk milletinin çağdaşlaşması sağlanmıştır. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmiş ve siyasi alanda kadın ve erkek eşit duruma getirilmiştir. Kanun önünde kadın-erkek eşitliği sağlanmış ve kadınlar toplumda hak ettiği yere kavuşmuştur. Halk, özgürlüklerini rahatça yaşamaya başlamış ve fikirlerini serbestçe ifade etme imkânı bulmuştur. Aynı görüşe ve düşünceye sahip kişilerin siyasi örgütlenmelerine imkân tanınmıştır. Toplumdaki tüm ayrıcalıklar kaldırılarak millî birlik ve beraberlik güçlendirilmiş ve toplumda bireyler eşit hâle getirilmiştir.

Atatürk Nutuk adlı eserinde ve Onuncu Yıl Nutku’nda akıl, bilim ve çağdaşlaşma üzerinde önemle durmuştur. Bu durum onun kişilik özelliklerinden akılcılığını, bilimselliğini ve çağdaşlığını göstermektedir. Bunların yanı sıra Atatürk’ün iyi bir lider ve devlet adamı, siyasetçi, komutan ve düşünce insanı olması çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunun kanıtıdır.

Soru: Mustafa Kemal Nutuk’ta, Samsun’a çıktığı 1919 yılından 1927’ye kadar yaşanan önemli olaylardan söz etmiştir. Buna göre Nutuk’ta yer alan üç önemli olayı tarihleriyle birlikte örnekteki gibi aşağıdaki tarih şeridine yerleştiriniz. (3 tane daha ekle)

  • Cevap:

19 Mayıs 1919 → Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışı
22 Haziran 1919 → Amasya Genelgesi’nin yayımlanması
23 Nisan 1920 → Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması
29 Ekim 1923 → Cumhuriyetin ilanı

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 165 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum