

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 164

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 164 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 164
4.8 CUMHURİYETİN SAĞLADIĞI KAZANIMLAR VE ATATÜRK’ÜN TÜRK MİLLETİNE GÖSTERDİĞİ HEDEFLER
Nutuk ve 10. Yıl Nutku
Nutuk, Mustafa Kemal’in Millî Mücadele yıllarından başlayarak 1919- 1927 yılları arasında geçen önemli olayları anlattığı eseridir. Bu eser “Büyük Nutuk” veya “Söylev” adıyla da anılmaktadır. Nutuk, Mustafa Kemal’in “1919 yılı Mayısı’nın 19’uncu günü Samsun’a çıktım.” sözleriyle başlayıp “Gençliğe Hitabe” ile sona ermektedir. Atatürk, Nutuk’unu 15-20 Ekim 1927 günlerinde TBMM toplantı salonunda, 6 günde okumuştur (Görsel 4.52). Atatürk, Nutuk adlı eserinde millî varlığının sona erdiği düşünülen büyük bir milletin, bağımsızlığının nasıl kazanıldığım; millî ve çağdaş bir devletin nasıl kurulduğunu anlatmıştır. Dönemin askerî, siyasi ve sosyal olayları belgelerle değerlendirilmiştir. Dönemin daha iyi anlaşılmasını sağlayan tarihî bir vesika ve ana kaynaktır. Türk ve yabancı birçok tarihçi tarafından incelenmiş çeşitli dillere çevirisi yapılmış evrensel bir eserdir.
Toplumlar için önemli bir yere sahip olan millî ve manevi değerlerin gelecek nesillere aktarılması ve öğretilmesi oldukça önemlidir. Toplumlar varlıklarını devam ettirebilmek ve geleceğe umutla bakabilmek için bireyleri millî kültür ve millî tarih bilinciyle yetiştirirler. Bu noktada tarihî ve edebî bir değere sahip olan Gençliğe Hitabe, Türk gençliği için oldukça önemlidir. Türk gençliğine önemli görevler ve sorumluluklar yükleyen bu veciz eseri doğru anlamak gerekmektedir.
“Ey Türk gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklalini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.
Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek dâhilî ve haricî bedhahların olacaktır. Bir gün, istiklal ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şeraitini düşünmeyeceksin!..
…Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmaktır. Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur. ”
(M. Kemal Atatürk, Nutuk, s. 1197) (Kısaltılmıştır.)
Bağımsızlığın ve cumhuriyetin korunması, Mustafa Kemal’in Türk gençliğine verdiği en önemli vazifedir. O, cumhuriyeti gençlere emanet etmiştir. Mustafa Kemal’in Gençliğe Hitabe’de belirttiği gibi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde cumhuriyet yönetimine yönelik bazı tehditler yaşanmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır: Mustafa Kemal’e suikast girişimi, 1960 ve 1980 darbeleri ve 15 Temmuz darbe girişimidir.
Mustafa Kemal 29 Ekim 1933’te, Ankara’da cumhuriyetin ilanının onuncu yılı kutlamalarında halka seslenmiştir. Cumhuriyetin ilanından 1933’e kadar gelişen önemli olayları özetlediği bu konuşma “Onuncu Yıl Nutku” olarak adlandırılmıştır. Şimdi bu tarihî konuşmanın bazı bölümlerine birlikte bakalım:
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 164 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum