

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 160

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 160
Türkiye İktisat Kongresi’nde yer alan tüccarların önemli isteklerinden biri olan ticaret bankasının kurulmasında Ortaköy’deki deniz yarışlarını izlerken, İstanbul, yardımcı olmuş ve 1924 yılında İş Bankası kurulmuştur. Bu banka kısa bir sürede gelişerek ticari hayata hareketlilik kazandırmıştır. 1925 yılında Ticaret ve Sanayi Odaları Kanunu kabul edilerek tüccar ve sanayicilerin örgütlenmelerine yasal bir zemin hazırlanmıştır. 1926’da ise Ticaret Kanunu çıkarılarak tüccarların bazı hakları güvence altına alınmıştır. 1 Temmuz 1926 yılında çıkarılan Kabotaj Kanunu’yla Türk deniz ve limanlarında yük ve yolcu taşıma hakkı yabancılardan alınarak Türk vatandaşlarına verildi. Yabancıların elinde bulunan denizcilikle ilgili işletmeler satın alınarak millileştirildi. Kabotaj Kanunu’nun kabul edildiği 1 Temmuz günü Kabotaj Bayramı ilan edildi (Görsel 4.43). Denizcilikle ilgili atılan bu adımlarla Türk denizciliğinin gelişmesine katkı sağlandı.
1929 Dünya Ekonomik Bunalımı ve Türkiye’ye Etkileri
1929 Dünya Ekonomik Bunalımı, 1929 yılında New York Borsası’nın çökmesiyle ABD’de başladı ve dünyadaki diğer ülkeleri de etkiledi. Krizin başlamasında fazla üretim sonucunda ortaya çıkan üretim-tü- ketim dengesizliğiyle birlikte birçok neden vardır. Ekonomik bunalım, Kuzey Amerika ve Avrupa merkezli olmasına rağmen dünyanın diğer bölgelerinde de yıkıcı etkilere neden oldu. Sanayileşmiş ülkelere ekonomik olarak büyük zarar veren bunalım, bu ülkelerde işsizliğin ve evsizlerin artmasına neden oldu (Görsel 4.44). Krizden etkilenen ülkelerGörsel
de inşaat faaliyetleri durma noktasına geldi. Tarım ürünü fiyatları değerinin çok altına düşmüş, bu durum tarımla uğraşan nüfusu olumsuz etkilemiştir. Birçok banka batmış, çoğu insan mal varlığını kaybetmiş, açlıkla karşı karşıya kalmıştır. Piyasadaki paranın hızlı bir şekilde azalmasıyla bazı insanlar ticarette takasa yönelmiştir.
Tarım, madencilik ve sanayi gibi birçok ekonomik sektörde yaşanan bunalım diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’yi de olumsuz etkilemiştir. Türk halkının büyük bir kesimi geçimini tarımla sağlıyordu. Ülkenin ihraç edilen ürünlerinin önemli bir bölümünü tarım ürünleri oluşturmaktaydı. Tarım ürünleri fiyatlarının hızla düşmesi, ihracatının azalmasına, döviz gelirlerinin düşmesine ve çiftçilerin
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 160 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum